torstai 9. maaliskuuta 2023

Briar Whitehead: Jeesus astui elämäämme

Radiokuuntelijat kertovat 


Suomentanut Tiina Fils 

Keskittymiskykyni on nyt ollut hyvin rajallista ja kohdistunut lähinnä kristillisiin kirjoihin, joten täältä pesee edelleen. Muista kirjoista kiinnostuneille tulee varmaan postauksia aikanaan. 

Tässä vuonna 1991 suomeksi ilmestyneessä kirjassa lukuisat kristillisen Trans World Radion kuuntelijat eri puolilta maailmaa kertovat oman tarinansa, johon TWR:n ohjelmat liittyvät tavalla tai toisella. Moni on tullut niiden kautta uskoon, joku jo ennestään kristitty on löytänyt armon, ja useat ovat saaneet radio-ohjelmista tukea kristilliseen elämäänsä, kun heillä ei ole ollut mahdollisutta päästä seurakuntaan tai hankkia Raamattua. 

Tarinoita on moneen lähtöön; joissakin on suurta draamaa ja toisissa ihan tavallista elämää, jonka keskellä uskonasiat ovat avautuneet. On venezuelalainen alkoholisti, englantilainen kellotapulin polttaja, egyptiläissyntyinen mies joka joutui Ranskassa asuessaan taposta vankilaan, englantilainen meedio, joka sairastui psyykkisesti pimeyden voimien ahdistaessa häntä, ja venezuelalainen ilotyttö. 

Mutta eivät ne tavallisempaa elämää eläneet henkilötkään ole olleet sen synnittömämpiä. Mongolialainen mies oli luonteeltaan aivan sietämätön, eikä kukaan kestänyt häntä. Lopulta hän tajusi asian itsekin ja järkyttyi nähdessään totuuden. Uskoontulon myötä hän kuitenkin muuttui parempaan suuntaan, ja ihmiset alkoivat pitää hänestä. 

Eräs nainen puolestaan luki Galatalaiskirjeen jakeita Hengen hedelmästä: rakkaus, ystävällisyys ja niin edelleen. Hän oli aina luullut olevansa kaikkea tuota, mutta tajusi järkytyksekseen, ettei ollutkaan. Hänkin sai nähdä totuuden itsestään ja vapautua, tuoda Jumalan eteen kaiken syntinsä ja itsekkyytensä ja saada ne anteeksi. 

Joku sai kokea ihmeellisen paranemisen vaikeasta sairaudesta, jossa lääketiede ei voinut auttaa. Joku toinen taas sai voimaa elää vammansa kanssa ja iloita uskostaan. Eräs leski, joka oli aivan surun murtama ja aikoi tappaa itsensä, selvisi Jumalan avulla tuosta tuskasta, ja vaikka yksinäisyys oli kipeä asia vielä vuosien jälkeenkin, hän jaksoi taas elää eikä enää musertunut taakkansa alle. 

Dramaattisia asioita tapahtui esimerkiksi eräällä lennolla, kun kone joutui Bermudan kolmiossa pahaan pyörteeseen. TWR:n radiosignaalin avulla he kaikesta ihmeen kaupalla hengissä selvittyään pääsivät suunnistamaan läheiselle saarelle. Intiassa puolestaan tapahtui kaasuvuoto, joka tappoi valtavan määrän ihmisiä, ja eräs jugoslavialainen poika vammautui vakavasti, kun kranaatti räjähti hänen käsissään toisen maailmansodan aikana. 

Suomikin kirjassa tulee esiin kahdesti. Eräs saksalainen mies oli "Joona", joka pakeni kutsumustaan lähtemällä matkalle Suomen Lappiin. Siellä hän kuitenkin kerran tuli kuunnelleeksi TWR:n ohjelmaa, joka vahvisti hänelle juuri tuon kutsumuksen. 

Yllättäen vastaan tuli myös erään suomalaisen tarina. Tapio Luoma. Tarina ei kerro, onko hän juuri se Tapio Luoma, josta tuli aikuisena pappi ja lopulta piispa. Kuka tietää, saattaapa hyvinkin olla. Kirja kertoo vain kyseisen Tapion nuoruudessa tapahtuneista asioista. Hänen kokemuksissaan on jotain monelle suomalaiselle hyvin tuttua. 

Kirjan henkilöt tulevat erilaisista kristillisistä taustoista katolisista baptisteihin. 

Kirjoittaja itse on uusiseelantilainen toimittaja, jonka miehen työ toi heidät Monacoon, ja siellä TWR tuli hänelle tutuksi. Whitehead teki pitkät reissut maailmalla haastattelemassa näitä ihmisiä. Osa henkilöistä sen sijaan on lähestynyt radio-ohjelmien tekijöitä vain kirjeitse, esimerkiksi sellaiset, jotka asuivat ns. suljetuissa maissa, kuten Neuvostoliitto, Kiina tai arabimaat. 

Loppuun niille, jotka vielä jaksavat lukea, yksi ote kirjasta. Marwan-niminen Palestiinan arabi Länsirannalta oli kasvanut kristityksi, mutta se kaikkein tärkein oli sittenkin jäänyt häneltä ymmärtämättä. TWR:n ohjelmien kautta hänelle vihdoin valkeni: 

"Se oli kirjaimellisesti kuin ilmestys minulle, kun tajusin olevani pelastettu. Tajusin, etten joutunut edestakaisin Jumalan hyväksynnän piiriin ja taas sen ulkopuolelle riippuen siitä, mitä olin tehnyt tai jättänyt tekemättä", hän sanoo. "Olin pelastettu, koska Kristus kuoli puolestani, eikä siihen vaikuttanut epäilinkö vai en. Jos tein syntiä, saatoin pyytää Jumalaa antamaan anteeksi, enkä ollut sillä välillä menettänyt pelastustani." 
  Ohjelmissa mainostettiin kirjasta Pelastus, varmuus, ilo ja hän pyysi sitä itselleen. "Siinä sanottiin, etteivät tosiasiat muutu vain sen vuoksi, että niitä epäillään. Olin pelastettu, koska kuuluin Jeesukselle. Olin pelastettu koko ajan, vaikka mitä tapahtuisi." 


Sanansaattajat 1991 
176 sivua 
Alkuteos: God speaks from a little box 
Kansikuva: Sirkku Saba 

2 kommenttia:

 1. Minulle on tuttu kirja,olen sen joskus lukenut.Se oli puhutteleva
  kirja.Iloa ja siunausta alkavaan viikkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On puhutteleva kirja. Oli hienoa nähdä, miten monella tavalla Jumala toimi eri ihmisten elämässä. Iloa ja siunausta sinunkin viikkoosi!

   Poista