tiistai 1. lokakuuta 2019

Kiitos näkemiin

Tässä viikon sisällä on tulossa sekä henkilökohtaiset synttärini että bloggaajasynttärini. Ensimmäisen kirjablogini perustin nimittäin 7.10.2015, eli neljä blogivuotta on tulossa pian täyteen (vaikka tänne Bloggeriin siirryin vasta seuraavana keväänä).

No, niin ihania kuin kirjat, kirjablogit ja kirjabloggaaminen ovatkin, olen ollut jo kauan väsynyt, kirjaähkyssä ja blogiähkyssä. Järkyttävä kirjakaaos on sekä konkreettisesti meillä kotona että henkisesti minun korvieni välissä. Kuinka ollakaan, viimeinen pisara on tipahtanut juuri näin nelivuotissynttärien alla, ja siitä tuo otsikko: Kiitos näkemiin!

En olisi uskonut tätä, mutta näin siinä kuitenkin lopulta kävi. Niin koukussa kuin olinkin tähän blogiin, nyt on tullut aika lopettaa. 

Ehkä yksi osatekijä onkin ollut juuri se koukussa oleminen. Olen vähän sellainen, että en välttämättä innostu joka asiasta, mutta jos innostun jostain, syöksyn siihen täysillä ja annan kaikkeni ja vähän enemmänkin. Silloin voi vain käydä myös niin, että ajan mittaan väsyy. 

Huomasin kyllä jo silloin syksyllä 2015, että blogin myötä lukemiseni muuttui ihan pakkomielteiseksi, ja muu elämä kärsi. Oli niin koukuttavaa, kun sai blogata aina vain uusista kirjoista. Minua väsytti vähän jo silloin, mutta toisaalta olin niin onnessani, että annoin vain mennä. 

Sitten myöhemmin, kun aloin seurata muitakin kirjablogeja, aloin saada myös lukuvinkkejä kymmeniltä eri tahoilta: kymmenittäin ja sadoittain uusia ja taas uusia houkuttelevia lukuideoita. No, siinähän kävi niin, että usein se, mitä olin itse aikonut ja halunnut lukea, jäi niiden toisilta saatujen ideoiden jalkoihin. Ehkä tämä on teille muille pelkästään positiivinen asia, mutta minusta tuntui, että olin koko ajan hukkumaisillani huojuvien kirjapinojen ja lukulistojen alle. Enkä juuri koskaan ehtinyt lukea niitä kirjoja, joista olin ihan oma-aloitteisesti kiinnostunut.

Ennen blogiaikaa en myöskään seurannut uutuuskirjoja läheskään niin aktiivisesti kuin viime vuosina. Sekin on alkanut stressata ja väsyttää. En jaksa yrittää olla jatkuvasti ajan hermolla "pystyäkseni osallistumaan keskusteluun" - ja mitä näitä syitä nyt on meillä kirjabloggaajilla. Olen kyllä huomannut, että jotkut bloggaajat valittelevat, että tietyntyyppisiä kirjoja ilmestyy liikaa, mutta silti he tunnollisesti kahlaavat läpi juuri nekin kirjat, jotka heitä eivät yhtään edes kiinnosta. Kaiketi siis vain voidakseen osallistua keskusteluun... 

Totta kai jos törmään jossain kiinnostavaan uutuuskirjaan, voin kyllä lukea sen, mutta aktiivinen tilanteen seuraaminen loppuu nyt. 

Kirjarakkaus ja kirjarikas elämä jatkuu siis kyllä, mutta tästä lähtien rennosti ja vapautuneesti yksityisissä merkeissä. On aika ihana ajatus, ettei tarvitse enää tilittää koko maailmalle, mitä luki ja mitä siitä ajatteli. Eikä tarvitse miettiä, miten henkeviä tai älyvapaita mietteitä tuli jaettua mistäkin kirjasta.

Toki sekä henkevät että älyvapaat bloggaukseni jäävät edelleen tänne elämään ja luettaviksi. 

Ihanaahan tämä joka tapauksessa oli niin kauan kuin tätä kesti! Kiitos teille kaikille kuluneista vuosista; on ollut ilo tutustua moniin huikeisiin bloggaajiin, kirjailijoihin ja kirjoihin näissä merkeissä. Lukuintoa ja kirjarakkautta itse kullekin edelleen! 

Rakkaudella 

Minna

"Tärkeintä elämässä on nöyryys ja intohimo. Mitä tahansa teetkin, tee se takapuoli savuten. Syöksy siihen suorin vartaloin, kahdella kierteellä. Koska vain siten lunastat itsekunnioituksesi. Ja jos kaadut, nouse ylös, pane heftaa polveen ja etene taas. Ja jos kaadut aina vain, ajattele, että ei kukaan kaadu niin komeasti kuin minä. Niin komeasti suoraan mahalleen ja näköalapaikalle. Sillä autuaita ovat ne, jotka osaavat nauraa itselleen, koska heiltä ei tule elämässään hupia puuttumaan."

Aino Suhola

26 kommenttia:

 1. Hei. Ymmärrän Sinua. On hienoa, että uskallat tehdä näin. Minulla myös joskus niin hienosta harrastuksesta tuli ihan pakkotyö, joka vei totaaliärsyyntymiseen enstää, ja se pikkuhiljaa synnytti ajatuksen, että hei, onhan sitä muutakin elämää, eikä tartte hyppiä toisten toiveiden mukaan.
  Sun kannattaa kuunnella omia toiveitasi, odotuksiasi ja haaveitasi. Ottaa lukuhommiin pientä etäisyyttä tekemällä jotain ihan vallan muuta mukavaa. Ja kun siltä alkaa tuntua, että lukua odottavat kirjasi alkavat kutsua sinua, tarttua just siihen kirjaan, joka Sinua eniten kiehtoo. Koeta pystyä karkoittamaan mielestäsi ajatus, että tämä ja tämä kirja on just nyt luettava, että osaat kertoa kommenttia lukuelämyksestäni toisille just hetki sitten ilmestyneestä kirjasta.
  Lue itseäsi varten, älä toisia varten.
  Mukava pikkulisä lukemisen elämykseen itsellesi voit kokeilla ääneen lukemista joko ihan vain itsellesi, tai jollekin läheisellesi, jos niin haluat.
  Muista, että lukeminen ei saa olla Työtä, vaan anna lukemisen innostuksen kummuta Ihan Omasta Sydämestäsi :)
  Nämä vain pieninä vinkkeinä Sinulle halusin kertoa.
  Toivotan Sinulle voimaannuttavaa alkanutta lokakuuta <3
  Muista kuunnella itseäsi :) ja sitähän olet tehnytkin nyt :) Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta, voimaannuttavasta kommentistasi! Joo, itseäni olen nyt kuunnellut, ja sitä muuta elämääkin jo hankkinut :) Hyvältä maistuu ihan normaali elämä! Värikästä, ilontäyteistä syksyä sinulle! <3

   Poista
 2. No voi harmi, olen niin tykännyt blogistasi! <3 Mutta toisaalta on hyvä, että tuntee ja tietää itsensä ja jos bloggaaminen tuottaa vain paineita ja päänvaivaa, niin eipä sitä kannata jatkaa. Itse osaan ottaa bloggaamisen(kin) rennolla otteella enkä stressaile siitä, mitä ”pitäisi” lukea (mitään ei pidä). Luen mitä luen ja luettavat valitsen vallitsevan fiiliksen mukaan eli aika randomisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, enhän minäkään ihan sitä tehnyt, että olisin lukenut jotain pelkästä velvollisuudesta :) Olin kyllä kiinnostunut siitä, mitä luin, mutta monet vielä kiinnostavammat kirjat jotenkin hautautuivat tämän blogikaaoksen alle. Fiilispohjaltakin kyllä luin monesti, mutta joku rentous tästä hommasta silti jäi puuttumaan. Ne alati kasvavat lukulistat stressasivat, koska olen hidas lukija. Vaikka kuinka lukisi, lukulista ei lyhene, vaan kasvaa. Kun ei seuraa kirjablogeja ja lueskelee ihan vain yksikseen, lukulistatkin voivat pysyä kohtuullisina - ja ehkä joskus jopa lyhetä lukemalla?!?

   Poista
 3. Kiitokset Sinulle kommenteistasi! Ne ilahduttivat minua. Olen silti tavallaan iloinen puolestasi, kun rohkenet tehdä tuollaisen ratkaisun. Ilmoitat vielä niin räväkästi: "Ei enää arvostelukappaleita, kiitos!" Sopisi ihan kirjan nimeksi. Mutta ehkä sen kirjan aihe ei Sinua juuri nyt kiinnostaisi.

  Kiitos siis Sinulle ja näkemiin! Kun satut kulmilla liikkumaan, niin käy vain morjestamassa, jos siltä tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo, se olisikin hauska kirja! Ehkä kirjoitan sen joskus :) Kiitos sinulle blogistasi! On ollut hauska tutustua, ja ehkäpä poikkean joskus, jos liikumme siellä päin (mitä emme kyllä usein tee, mutta joskus sitä sinnekin eksyy retkillään), ainakin jos blogistasi löytyy jotain yhteystietoja.

   Poista
 4. Voi Minna!
  Minun tulee sinua ja blogiasi ikävä.
  Mutta ajattele vain itseäsi ja hyvinvointiasi.

  ps. Lukuiloa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lukuilo jatkuu kyllä :) Kyllä minunkin tulee teitä kaikkia ikävä, vaikka useimpia en ole koskaan livenä tavannutkaan. Mutta täällä blogeissa ja somessakin on ollut kiva vaihtaa ajatuksia. Jos tulen joskus kirjamessuille, yritän sitten selvittää, kuka kukin on :) Tänä syksynä en kylläkään pääse, mutta ehkä joskus...?

   Lukuiloa sinullekin!

   Poista
 5. Suuret kiitokset blogista ja kirjavinkeistä, joita olet antanut, sekä kommenteistasi omaan bloogini (Luettua ja maistettua)! Toivottavasti saat takaisin lukuilosi, sillä se on kirjojen ydin-juttu. Onnea synttäreiden johdosta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista ja kiitos sinullekin blogistasi! Sinun blogissasi on ollut paljon kiinnostavia lukuvinkkejä. On ollut ilo lukea bloggauksiasi. Lukuilo kyllä palautuu, kun voi lukea levosta käsin :) Lukuiloa ja innostavaa kirjasyksyä sinulle!

   Poista
 6. Onnea syntymäpäivän johdosta ja napakasta päätöksenteosta omaksi parhaaksesi!! On ollut mukavaa ja innostavaa kulkea kanssasi ajatuksia vaihtaen näillä kiemuraisilla blogipoluilla, siitä lämmin kiitokseni!

  Tuo osuva ja mainio loppusitaattisi kertoo kaiken oleellisen ja sen sanomasta pitäkäämme kiinni. Myötäistä matkaan Sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos sinulle Takkutukka! On ollut ilo tutustua ja intoilla yhdessä kirjoista! Loppusitaattini on kyllä oikea helmi ja sopii minulle :) Myötätuulta sinunkin matkaasi!

   Poista
 7. Ajatuksiasi tulee ikävä ja lukuvinkkejäsi. Olet siitä harvinainen kirjabloggari, että oletp pitänyt esillä kristillistä kirjallisuutta. Mistään ei saa kuitenkaan tulla pakkopulla, joten toivotan sinulle levollisia hetkiä jatkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näinhän se on, ettei kannata väkisin jatkaa, jos alkaa käydä pakkopullaksi. Levollisia hetkiä sinullekin, antoisia lukuhetkiä ja siunausta!

   Poista
 8. Ymmärrän että joskus uupuu, silloin on hyvä pitää taukoa, jos ei ihan halua kokonaan lopettaa blogia, monta kirjaa olen lukenut joita olet maininnut, niin nyt harmittaa kun niitä kirjoja ei minulla enää ole, niitä vain ei ole palautettu joskus.
  Ai niin onneksi olkoon synttäreistäsi myös, ja paranemisia ja levollista syksyä sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, minä en ole tauon tarpeessa, vaan lopettamisen. Harmi vain, että sinä tulit seuraajaksi vasta loppuvaiheessa. Harmi sekin, että olet menettänyt hyviä kirjojasi. Kiitos onnitteluista ja pirteää syksyä sinulle!

   Poista
 9. Onpa ikävä kuulla, että poistut porukasta. On ollut ilo tutustua sinuun. Kaikkea hyvää sinulle ja onnea synttäreiden johdosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Samoin sinuun on ollut ilo tutustua, ja tapaammehan me vielä ainakin Instagramissa :) Facebookia yritän taas sulkea ns. "lopullisesti", mutta kun ne mokomat antavat aina 30 vrk aikaa tulla katumapäälle, niin ainakaan tähän mennessä en ole kertaakaan selvinnyt siitä tulematta takaisin! :) Aika näyttää, miten tällä kertaa käy... Kaikkea hyvää sinulle!

   Poista
 10. Voi harmi! Mietteitäsi on ollut hauska lukea ja monta kivaa kirjaa on löytynyt tätä kautta omalle lukulistalleni. Kaikkea hyvää ja siunausta sinulle! Instagramin kuitenkin varmaan vielä säilytät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet löytänyt hyviä kirjoja täältä. Kyllä minä Instagramissa jatkan edelleen, siellä on ihan mukavaa. Tykkään siitä enemmän kuin Facebookista :) Kaikkea hyvää ja siunausta sinullekin!

   Poista
 11. Tunnistin kirjoituksestasi monia juttuja omaltakin blogitaipaleelta, mutta no, olen kai jotenkin osannut löytää oman tavan lukea ja blogata ilman suurta stressiä. Kaikkea hyvää sinulle jatkossa ja tervetuloa takaisin blogimaailmaan, jos kirjabloggaaminen vaikka alkaakin taas jossain vaiheessa kutkuttaa mieltä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että on tuttuja kokemuksia - mutta hyvä että olet löytänyt oman tapasi blogata ja ottaa rennosti :) Niinkin se on, ettei koskaan pidä sanoa ei koskaan. Kiitos samoin kaikkea hyvää sinulle!

   Poista
 12. Minä aloitin blogitaipaleeni myös syksyllä 2015. Joka tuutista tunkee tiedotetta kirjauutuuksista, joten ähkyn kyllä saa niin halutessaan. Pitää tehdä niin kuin sydän sanoo ja mikä itselle tuntuu parhaalta. Pääseehän tänne takaisin, jos joskus taas innostuu. Syntymäpäiväonnitteluja kasapäin ja iloa syksyysi, myös kasapäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta! Vai aloitimme me samana syksynä :) On ollut ilo tavata täällä! Totta kyllä, että ainahan takaisin pääsee. Iloa sinunkin syksyysi!

   Poista
 13. Ai, hyvä, että muistutit synttäristäsi. Olen kadottanut uuden puhelimen myötä kaikki syntymäpäivät kalenterista, joten olen aivan pihalla onnittelujen kanssa, joten ennen kaikkea PALJON ONNEA VAAN!!! Minulla blogien ym. somen pito on jäänyt aika vähäiseksi kesällä yhtä instatiliä lukuun ottamatta. Ajattelin kuitenkin että olkoot olemassa, jos joskus haluan jatkaa. Eipä noista stressiä kannata ottaa. Mukavaa syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos onnitteluista! On hyvä kun pystyy ottamaan blogitouhut rennosti. Minä taidan olla vähän sellainen joko-tai ja on-off -tyyppi :) Kaikki tai ei mitään... :) Mukavaa syksyn jatkoa sinullekin!

   Poista