lauantai 28. tammikuuta 2023

Anne Cathrine Bomann: Agathe


Suomentanut Sanna Manninen 

Tanskalaisen Anne Cathrine Bomannin psykologinen romaani kertoo 71-vuotiaasta pariisilaisesta psykiatrista, joka on ajat sitten väsynyt työhönsä. Mies odottaa vain eläkkeelle jäämistä, johon hän laskee päiviä, ja laskeepa hän myös, montako keskustelua on vielä jäljellä. Aluksi niitä on satoja, lopulta enää kymmeniä. 

Potilaita kuunnellessaan kirjan nimetön minäkertoja piirtelee lintuja eikä aina jaksa edes kuunnella. Hän on oppinut mumisemaan sopivissa kohdissa jotain, niin kuin kuuntelisi. 

Uusia potilaita psykiatrin ei kannata enää ottaa muutamaksi kuukaudeksi, mutta sitten vastaanotolle ilmestyy saksalainen Agathe, joka ei suostu antamaan periksi, ja niin alkavat tapaamiset, jotka muuttavat vanhenevan psykiatrin elämän. 

Agathen tapaamisista Bomann kertoo aina erillisissä luvuissa. Niiden välissä psykiatri tapaa muita asiakkaita erilaisine ongelmineen. 

Kirja kuvaa myös miehen yksityiselämää. Niin, jos nyt voi puhua elämästä. Käy ilmi, että psykiatrillakin on omat ongelmansa. Hänen elämänsä on tyhjää ja yksinäistä. Kerrostalossa asuva mies ei tunne edes naapureitaan. Eläkepäivien lähestyessä hän tajuaa, ettei niiltäkään ole odotettavissa kuin tuota samaa tyhjyyttä ja lisäksi terveyden rapistumista iän myötä. 

"Mutta madame", yritin uudelleen. Todellisuudessa yritin sanoa, ettei minulla ollut aavistustakaan, miten puhua ihmisten kanssa vastaanottohuoneeni ulkopuolella. Edellisestä normaalista keskustelustani toisen ihmisen kanssa oli niin pitkä aika, että sen ajatteleminenkin teki pahaa. 

On kiinnostavaa lukea sekä psykiatrin että hänen asiakkaittensa mielenliikkeistä. Anne Cathrine Bomann kuvaa niitä taitavasti, eikä ihme, onhan hän ammatiltaan psykologi. Hän on varmasti kohdannut itsekin omassa työssään monia tämän kirjan tilanteista. 

Tarinan psykiatri alkaa yllättäen löytää tunteita ja väriä elämättömään elämäänsä. Ehkä ei sittenkään ole liian myöhäistä alkaa elää, tuntea ja kokea yhteyttä muihin ihmisiin. 

Agathe on hieno ja herkkävireinen ihmismielen kuvaus. Bomann osaa kuvata lämmöllä yksinäisyyden ja vanhenemisen kipuja. Samalla kirjan tarinassa on onneksi toivoa paremmasta. Psykiatri, joka huomaa olevansa samassa veneessä potilaittensa kanssa, saa lopulta apua itselleenkin. 

Pidin myös loppuratkaisusta, jossa lukijan ajatuksille jätetään tilaa, eikä kaikkea selitetä puhki. 

Tarina sijoittuu 1940-luvun lopun Pariisiin, mutta ajankuvaa tai ympäristön kuvausta siinä ei juuri ole. Tärkeintä kirjassa on psykologinen kuvaus, ja kun sivuja on vain vähän päälle sata, on tietysti syytäkin keskittyä pääasiaan ja jättää laveammat maalailemiset paksujen romaanien kirjoittajille. 

Kirjailija on asunut Pariisissa samassa Rue des Rosettes -kadun osoitteessa kuin tämän tarinan psykiatri. Nykyään Bomann asuu Kööpenhaminassa. Agathe on hänen esikoisteoksensa. Pidin kirjasta niin paljon, että toivottavasti Bomann jatkaa kirjoittamista.  

Gummerus 2020 
122 sivua 
Tanskankielinen alkuteos: Agathe 2017 

Muissa blogeissa: 

8 kommenttia:

  1. Olinkin kokonaan unohtanut tämän kirjan, vaikka sitä tosiaan on monessa blogissa käsitelty. Kiva kun kirjoitit tästä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun sait muistutuksen! Uskon että voisit pitää tästä.

      Poista
  2. Tämä oli kyllä omalla tavallaan hieno teos, vaikka itselleni psykiatria on hieman vaikea ala hahmottaa ja ymmärtää, mutta uskoisin, että uudelleenluettuna tästä ymmärtäisi enemmän kuin ensikerralla ymmärsin. Hienoa, että löysit kirjan äärelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle tämä oli todella hieno lukuelämys. Olin ihan unohtanut tämän kirjan, josta olin kyllä ollut kiinnostunut. Sitten sain sinun blogistasi muistutuksen, joten kiitos siitä!

      Poista
  3. Kiinnostavan oloinen kirja ja tosi kaunis kansi. Jostain syystä kirjan kansilla on suuri merkitys päätyykö kirja luettavakseni 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä ja kiinnostava kirja ehdottomasti, ja kansi on tosiaan kaunis. Kyllä houkutteleva kansikin on yksi iso tekijä, joka vaikuttaa kirjan lukemiseen.

      Poista
  4. Kiinnostava teos. Luin aikoinaan psykologian kandiksi, mutta jatkaminen jäi. Psykologiasta on tullut minulle tärkeä teema kirjallisuudessa.
    Kiitos vinkistä ja mukavaa sunnuntaita ja tulevaa viikkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sittenhän tämä kirja sopii erityisen hyvin sinulle. Kannattaa ehdottomasti tutustua! Kiitos samoin sinulle mukavaa sunnuntaita ja tulevaa viikkoa :)

      Poista