torstai 1. syyskuuta 2022

Rolf Sons: Älä anna huolten asua luonasi

Martti Lutherin opetuksia huolettomuudesta 

Suomentanut Pasi Palmu 

Viime aikoina keskittymiskyvyssäni ei ole ollut kehumista, ja silloin kun olen saanut jotain luettua, senkin vähän yleensä kovin hitaasti, useimmiten olen lukenut kristillisiä kirjoja. Mutta varmaan joskus jaan taas jotain muistakin kirjoista kiinnostuneille. 

Tämä kirja ei ole alaotsikostaan huolimatta pelkkä pitkä Luther-sitaatti, vaan kyllä teologian tohtori Rolf Sonsilla on paljon omiakin ajatuksia huolehtimisesta ja huolettomuudesta. Mutta luonnollisesti hän jakaa paljon myös otteita Lutherin kirjoituksista ja muutenkin esittelee uskonpuhdistajan ajattelua tämän aiheen tiimoilta. 

Kirjassa tulee vahvasti esiin se, ettei Luther ollut pelkästään suuri teologi, vaan myös sielunhoitaja ja ihminen, hyvin käytännönläheinen sellainen. Omien masennustensa ja ahdistustensa pohjalta hän ymmärsi muita kärsiviä ja osasi opastaa heitä muun muassa juuri huolten kohtaamiseen liittyen. 

Käytännönläheisesti ja sielunhoidollisesti kirjoittaa myös Rolf Sons. Hän osaa rohkaista pelokasta lukijaa, kuten tässäkin: 

Jokainen vaaralliseksi luokiteltava tilanne ei tule kohdalle. Ei myöskään jokainen odotettavissa oleva vaiva tai sairaus. Siksi, sanoisi Luther, älä ahdistu äläkä menetä rohkeuttasi. Niin kuin uhkaavat pilvet lipuvat ohi ja sitten taas paistaa aurinko, samoin moni asia menee ohi ja osoittautuu lopulta harmittomaksi. Jumala varjelee elämäämme paremmin kuin aavistamme. 

Sonsin ja Lutherin avustuksella me huolehtivat ja murehtivat ihmiset löydämme monenlaisia apukeinoja huolettomamman elämänasenteen opettelemiseen. Kirja opastaa muun muassa katsomaan luomakuntaa ja esimerkiksi taivaan lintuja, kuten Jeesuskin opetti. Sitä kautta voimme ymmärtää jotain siitä, miten Jumala pitää kaikesta huolta. 

Taivaan lintuja ei voi nähdä, jos katse matelee ahdistuneena maassa. Jos haluaa hahmottaa horisontin, pitää kohottaa silmänsä. Näkökenttä rajoittuu, kun katsotaan vain itseen. Siksi Jeesus on täysin tosissaan antaessaan syvällisen kehotuksensa katsella taivaan lintuja. Se, joka katselee niitä, muuttaa katseensa suuntaa. Hän katsoo pois itsestään ja huolistaan. Katsetta seuraa koko olemus. Näkökenttä avartuu. Alkaa näkyä uusia mahdollisuuksia, jollaisista ei aiemmin ollut aavistustakaan. 

On myös opittava tekemään ero sen välillä, mikä on Jumalan tehtävä ja mikä ihmisen. Ihmisen osa on kyllä tehdä työtä ja tehdä voitavansa, mutta huolehtiminen kuuluu Jumalalle. Kirja puhuukin vastuun luovuttamisesta ja huolten heittämisestä Jumalalle. 

Muita keinoja, joista Lutherkin puhui, ovat esimerkiksi huumori ja musiikki. Huolia ei pidä ottaa vakavasti eikä jäädä neuvottelemaan niiden kanssa, koska silloin ne vievät mennessään. Sen sijaan niille voi nauraa ja niitä pitää Lutherin mukaan suorastaan pilkata, karkottaa ne leikinlaskulla. Eikä masentuneena tai huolten painamana pitäisi jäädä yksinäisyyteen kuuntelemaan raskaita ajatuksiaan, vaan olisi mentävä ihmisten seuraan ja pidettävä hauskaa, neuvoo Luther. Myös musiikin merkityksestä ihmisen mielialojen parantajana ja uskon vahvistajana kirja kertoo pitkästi ja innostavasti. 

Tässä vain muutamia poimintoja siitä kaikesta, mitä Sons kirjassaan käsittelee. Lopussa on vielä liite, jossa on hengellisiä tekstejä huolilääkkeiksi: rukouksia, virsiä ja psalmeja. 

Jumalan lupaus antaa minulle tilaa elää, sillä se kertoo minulle, että Jumala on jo kauan sitten ajatellut kaikkia tulevia teitäni ja kuormiani. Lupaus riisuu kuormat hartioiltani ja laskee ne Jumalan varaan. Siksi voin taas nukkua rauhassa. 
  Aivan toisin menettelee huolenhenki. Se väittää, että minun on pakko itse raivata huolten vuoret tieltäni tai kiivetä niiden yli. Kaikki kuorma on minun päälläni. Kokonaan toista on, kun se onkin hänen päällään, joka itse on raivannut synnit ja kuoleman pois tieltä. Eikö hän hoitaisi myös minun tulevaisuuteni, tieni ja kohtaloni? 
  Kaikki todella riippuu tosiasioiden näkemisestä. Tätä voimme oppia Martti Lutherilta. 

Tällainen kirja pitäisi olla omana, koska olisin niin mielelläni alleviivannut monia hyviä kohtia, joihin olisi sitten voinut palata myöhemminkin. 

Rolf Sonsin teoksiin kannattaa tutustua. Osa näistä Lutherin opetuksista oli tuttuja jo Sonsin kirjasta Sielunhoidon sydämessä - Luther ja vapauttava usko, josta bloggasin muutama vuosi sitten. 

Sley-Media 2022 
156 sivua 
Alkuteos: Lass die Sorgen nicht bei dir wohnen 2008 
Kannen kuva: Bernard Bialorucki/Dreamstime

4 kommenttia:

 1. Voisi olla itsellenikin hyvää lukemistoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Tästä kirjasta saa paljon uutta ajateltavaa huoliin liittyen - ja paljon hyvää rohkaisua.

   Poista
 2. Vaikuttaa tosi hyvältä kirjalta! Mulla on kaksi kirppislöytöä Lutherin ajatuksia niissä: Viisauden lähteillä Lutherin seurassa (2008) ja Armon välähdyksiä Lutherin seurassa (2012). Kustannus Oy Uusi Tie molemmat ja molempiin Lutherin ajatuksia koonnut Jaakko Mäkeläinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista Uuden Tien kirjoista en ollut kuullutkaan. Luther-aiheisia kirjoja on kyllä paljon. Tällainen huolettomuuskirja on hyvä ja tarpeellinen. Pitäisi tosiaan oppia katsomaan taivaan lintuja.

   Poista