maanantai 17. tammikuuta 2022

Maarit Eronen: Kuulolla - johdatusta joka päivä


Maarit Erosen uudessa kirjassa pohditaan johdatusta sukeltamalla Raamatun teksteihin Syvemmälle Sanaan -menetelmän kautta. Kysymyksessä on raamattutyökirja kahdeksitoista viikoksi; jokaiselle viikolle on tehtäviä viideksi päiväksi. Aina kahden viikon ajan käydään läpi tiettyä aihetta, ja sitten aihe vaihtuu. Nuo kuusi aihetta ovat: Jumala on hyvä, Suostun tahtoosi, Kuuntelen ohjeita, Seuraan ohjeita, Läheisyys lisääntyy ja Kannan hedelmää. 

Eikä kysymyksessä ole pelkkä tehtäväkirja, vaan Maarit Eronen myös opettaa joka viikko erilaisista johdatukseen ja Jumalan äänen kuulemiseen liittyvistä aiheista. Hänen opetuksensa ovat hyvin käytännönläheisiä, koska hän jakaa paljon myös omia kokemuksiaan. Mikä rohkaisevinta, Eronen ei jaa pelkkiä onnistumisia, vaan myös kokemuksia siitä, kun johdatus on täysin hukassa, kaikki menee pieleen, Jumalaa ei ymmärrä tai on käsittänyt hänen johdatuksensa täysin väärin. 

Kirjan teksteistä sai paljon ajattelemisen aihetta ja rohkaisua omaan elämäänsä. Joka päivälle on sitten tehtäviä, joissa pureudutaan syvemmälle viikon teemajakeeseen ja rinnakkaisjakeisiin. Pohditaan, mitä nämä jakeet voisivat puhua juuri minulle juuri nyt. Jokaisen päivän lopuksi on pitempikin raamatunkohta niille, joilla on vielä hetki aikaa. Myös noiden jaejaksojen kautta lukija pääsee pohtimaan, mitä ne puhuvat Jeesuksen seuraamisesta, johdatuksesta, hedelmän kantamisesta ja niin edelleen. Lisäksi jokaisen viikon lopussa on kysymyksiä pienryhmässä pohdittavaksi, joten ryhmätyöhönkin tätä kirjaa voi käyttää. 

On hienoa, että Maarit Eronen lähtee liikkeelle Jumalan hyvyydestä. Onhan meistä monilla vääristynyt jumalakuva, ja meidän voi olla vaikea uskoa, että Jumala olisi hyvä, ainakaan juuri minulle. Siksi on hyvä lähteä liikkeelle jumalakuvan prosessoimisesta.   

Teoksen muuta sisältöä avaavat hiukan seuraavat otteet eri luvuista: 

Miten sinä olet selvinnyt painissa Jumalan kanssa? Ehkä olet keskellä ottelua juuri nyt. Paini kuuluu asiaan; älä turhaan koe siitä syyllisyyttä. Kuitenkin monien omien vääntöjeni jälkeen olen oppinut, että mitä nopeammin suostun olosuhteisiin eli hyväksyn todellisuuden sellaisena kuin se on, sitä helpommin ja nopeammin pääsen vaikeasta asiasta Jeesuksen kanssa läpi. 
  Uskaltaisitko sinä pitää kätesi Isän kädessä, vaikka kaikki tuntuisikin menevän pieleen? 

Luvusta Entä kun kaikki menee pieleen? 


Seurasipa siitä mitä tahansa, että suostumme Jumalan tahtoon, hän on kanssamme. Hänen avullaan on jotenkin mahdollista selvitä eteen tulevista tilanteista. Vaikeus on siinä, ettei hänen tahtoonsa suostumisen hetkellä vielä näe onnellista loppua. Ainakaan ei voi täysin tietää, mitä päätöksestä seuraa. 

Luvusta Tahtojen taistelu 


Kyseessä oli siis "The näky", asia, johon minulla liittyi erityisen paljon tunnelatausta. Arvaapa, missä Jumala nosti asian uudelleen mieleni näytölle. Kylpyhuoneessa, kun harjasin hampaitani. 
  Jumala voi puhua meille missä ja milloin vain. On tärkeää, että otamme hänen sanoistaan kiinni. 
  Mitähän Maria oli tekemässä sillloin, kun enkeli Gabriel tuli hänen luokseen? Koska Luukkaan evankeliumissa sanotaan, että enkeli tuli sisään, niin ehkä Maria oli laittamassa ruokaa tai siivoamassa; joka tapauksessa hän oli ehkä yksin kotona tekemässä jotain arkista puuhaa. 

Luvusta Jumala voi puhua missä ja milloin vain 


Pyhää Henkeä voi verrata navigaattoriin. Jos vahingossa - tai tahallaankin - ohittaa oikean risteyksen, navigaattori etsii uuden reitin tai käskee tekemään U-käännöksen. Jos siis tekee johdatuksen seuraamisessa virheen, ei ole hätää. 

Luvusta Sana on kuin otsalamppu 
 

Myös sydämen haavat ja väärät vaikuttimet voivat tulla kuulemisen esteeksi. Lisäksi ainakin virheellinen jumalakuva ja pelko saattavat vaikeuttaa kuulemista. Joku saattaa esimerkiksi ajatella, että Jumala käskee häntä lähtemään Afrikkaan jonkin puun alle saarnaamaan vastoin omaa tahtoa. Jos Jumalan kokee etäisenä ja tuomitsevana, on mahdotonta uskaltaa olla avoin hänen edessään. 

Luvusta Mikä voi estää kuulemasta? 


Jos kiinnostuit, kannattaa tutustua Maarit Erosen kirjaan ja ottaa se mukaan omalle matkalle kohti syvemmälle sanaan pääsemistä ja johdatuksen löytämistä. Kirjan äärellä on hyvä pohtia omaa paikkaansa, tehtäväänsä ja kutsumustaan tässä maailmassa. 

Aikamedia 2021 
209 sivua 
Kansi: Aikamedia Oy 

Kirjasta kertoo myös Ristin Voitto.  

Maarit Erosen johdatusaiheisia kirjoituksia voi lukea hänen blogistaan, jonne pääset klikkaamalla tästä

Minun blogistani löytyvät myös Erosen aikaisemmat kirjat: 

4 kommenttia: