keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Salme Blomster: Suojaava, lamauttava pelko


Tämä terapeutti Salme Blomsterin kirja käsittelee pelkoa kristillisen sielunhoidon näkökulmasta. Kuten kirjan nimikin kertoo, pelko on toisaalta hyvä ja tarpeellinen tunne: terve pelko varoittaa meitä vaaroista ja saa meidät suojautumaan. Ongelmana onkin epäterve, lamauttava pelko. Blomster vertaa näitä erilaisia pelkoja: 

Terve pelko ja varovaisuus ovat suhteessa tilanteisiin ja tapahtumiin, niiden todelliseen luonteeseen ja uhkaan. Epäterve pelko on mielikuvituksen tuotetta, ylimitoitettua ja usein väärintulkittua, tukahdutettua tai se on ilmaistu epäsuorasti esimerkiksi vatsakivuilla. 

Mikä meissä sitten saa aikaan turvattomuutta ja epätervettä, ylimitoitettua pelkoa, mitä kaikkea pelko saa aikaan elämässämme, entä miten siitä voi päästä? Näitä kysymyksiä pohtii tämä pieni, tiivis kirjanen. Pelkojen voittamiseen tarjotaan avuksi toisaalta siedättämistä, toisaalta tiedostamista, tunnustamista ja työstämistä. 

Koska pelot ovat valheita, opittuja sellaisia, on mahdollista opetella niiden tilalle uudenlaista ajattelua, jossa valheet korvataan totuudella: 

Jumalan yhteydestä löydetty turva tarkoittaa valheellisten mielikuvien ja ajatusten tunnistamista, tunnustamista ja pois työstämistä pyytämällä tilalle Jumalan ajatuksia, tunteita ja mielikuvia. Tässä prosessissa valhe tuodaan valoon ja totuuteen, ja Jumalan totuus on aina vapauttavaa, ei tuomitsevaa. Siinä on rakkaus, ja vain todellinen rakkaus voi vapauttaa ihmisen kokonaan kaikista peloista. 

Pelkohan vain pahenee, jos sitä ja sen kohdetta yrittää välttää. Siksi sitä kohti olisi vähitellen uskallettava mennä ja kohdata omat pelkonsa. Blomster kertoo esimerkin siitä, miten hän eräässä pelottavassa esiintymistilanteessa selätti paniikkinsa. Samoin hän kertoo erään pelkäävän terapia-asiakkaan toipumistiestä: millaisia askelia tuo nainen otti ja miten hän sai avun. 

Vaikka kirja on tosiaan pienikokoinen, se antaa paljon ajattelemisen aihetta. Puhutteleva on esimerkiksi ajatus siitä, miten elämän pelon seurauksena on elämätön elämä. Mitä suurempi on ihmisen elämisen pelko, sitä epärealistisempia hänen unelmansa tuntuvat olevan, Blomster pohtii. Kun unelmat ovat tarpeeksi mahdottomia toteutettaviksi, ihminen saa jatkaa ajelehtimistaan eikä hänen tarvitse lähteä muutoksen tielle. 

Myös Jumalaa me voimme väärällä tavalla pelätä, jos meillä on vääränlainen jumalakuva. Silloin suhtaudumme häneen kuin orjat, vaikka olemme Jumalan rakkaita lapsia. Emme uskalla luottaa ja turvautua häneen. Mutta jumalakuvaammekin on onneksi mahdollista korjata. 

Kirjan loppuun Salme Blomster on kerännyt Raamatusta rohkaisevia jakeita pelkoihin liittyen. 

Ja koska toipumisen tie ei ole helppoa, Blomster rohkaisee: 

Onneksi matkaa tarvitsee tehdä vain askel kerrallaan. Ja kun pelottaa liikaa tai haluaa vielä tukeutua vanhaan, voi aina pysähtyä hetkeksi, jopa palata takaisin ja jatkaa toisena päivänä uudelleen. Jokainen taitettu taival kuitenkin pysyy tietoisuudessa, sen vapauttamat voimavarat eivät häviä silloinkaan, kun hetkeksi luovumme siksi, että vanha, vaikkakin valheellinen elämisen mallimme tuntuu turvallisemmalta kuin uusi ja jo siksi vaarallinen. 


Karas-Sana 2002 
105 sivua 

6 kommenttia:

  1. Vaikuttaa kiinnostavalta kirjalta! Tähän voisi tarttua.

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä kuin Anki. Kiinnostava ja varmasti tärkeä kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostava kirja tärkeästä aiheesta. Blomsterillahan on vastaavat kirjat myös vihasta ja häpeästä. Olen lukenut nämä kaikki joskus kauan sitten, mutta kertaus on jo paikallaan. Ainakin tuon häpeäkirjan voisin vielä lukea jossain vaiheessa.

      Poista
  3. Hyviä ajatuksia tässä kirjassa, esim. että pelko pahenee, jos sitä ei kohtaa, ja siksi kannattaa tehdä pelottavia asioita, vaikka vain vähän kerrallaan, ja että elämisen pelko tekee unelmista epärealistisia (en ole koskaan tullut ajatelleeksi tätä, mutta voi hyvinkin pitää paikkansa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tässä kirjassa oli paljon hyviä ajatuksia. Paljon sellaista, mikä oli itsellenikin tuttua omasta kokemuksesta, kuten juuri nuo epärealistiset unelmat. Se pitää kyllä paikkansa.

      Poista