torstai 8. huhtikuuta 2021

Marketta Myyrä: Janevit - Tehtävä Bulgariassa


Itä-Euroopan kommunistimaiden perustuslaki takasi aikoinaan uskonnonvapauden, mutta käytännössä tämä ei toiminut. Viranomaiset eivät edes tienneet tuollaisesta perustuslain kohdasta. Kristittyjä vainottiin, eikä heillä ollut esimerkiksi Raamattuja. Tuohon aikaan monet suomalaisetkin kristityt olivat mukana salakuljettamassa Raamattuja näihin maihin. 

Eräs heistä oli Anja Närhi, joka alkoi jo nuorena salakuljettaa Raamattuja Neuvostoliittoon. Myöhemmin hänen tärkeimmäksi kohdemaakseen muodostui Bulgaria, joka oli Albanian jälkeen Euroopan toiseksi tiukin kommunistimaa; olihan siellä otettu oppia myös kiinalaisesta kommunismista ja Maon opetuksista. Salakuljettajien täytyikin olla hyvin varovaisia. He toimittivat Raamatut perille kohteisiin öisin, jolloin kiinnijäämisen vaara oli pienin. 

Sinikan kanssa yhdessä kuriirit haparoivat tiensä pimeän kaupungin halki Sonjalta saatujen ohjeiden mukaan. Katuvaloja ei ollut. Tiet olivat kuoppaisia, ja rakennusjätteitä lojui missä sattui. Edessä saattoi olla odottamattomia tietöitä, ja kuoppiin putoamisilta vältyttiin vain onnen kaupalla. 

Öisin kuriirit tekivät salaista työtään; päivisin he esittivät huoletonta lomailijaa uimarannalla ja turistikohteissa. 

Näillä matkoilla Anja Närhi tutustui Bulgariassa yhteyshenkilönä toimineeseen Peter Janeviin. Ajan mittaan he rakastuivat toisiinsa, mutta rautaesiripun takana elävän vainotun kristityn oli käytännössä mahdotonta päästä naimisiin ulkomaalaisen kanssa. Eikä avioliittolupaa ihan vähällä saatukaan. Ennen kuin Anja ja Peter saivat toisensa, Peter ehti istua vankilassakin uskonsa takia. On suoranainen ihme, että kaiken tämän jälkeen he todella saivat toisensa. 

Avioiduttuaan Janevit asuivat ja toimivat sekä Suomessa että Bulgariassa. Kirja kertoo kiinnostavasti heidän elämästään ja työstään näissä molemmissa maissa. Kummallakin puolisolla oli tietysti myös totuttelemista toisen kulttuuriin ja tapoihin. 

Kun rautaesirippu lopulta repesi, Bulgariassa voitiin alkaa tehdä kristillistä työtä vapaammin. Myöhemmin kommunistit pääsivät vielä uudestaan valtaan joksikin aikaa, mutta sen jälkeen olot taas vapautuivat. Kirja valottaa Bulgarian hengellistä tilannetta ja kertoo myös köyhien ihmisten avuntarpeesta sekä avustamisesta. Bulgariassa on paljon romaneja ja turkkilaisia. 

Tämä Janevien tarina on ilmestynyt jo vuonna 2001. Kirjan luettuaan jää miettimään, millainen mahtaa olla Bulgarian nykytilanne. Se on yksi sellainen Euroopan maa, josta ei kovin paljoa kuule. 

Pääsiäisenä söin bulgarialaista suklaata, ja siitä tuli mieleen, että voisi vihdoin lukea tämän kirjan, jonka olen toki joskus kauan sitten lukenutkin, mutta en enää muistanut siitä mitään. Lukuelämys olikin antoisa. 

Päivä Oy 2001 
236 sivua 
Kansi: AD Studio Oy 

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa jännittävältä! Ja oikea tosielämän rakkaustarinakin mukana, joka kuulostaa ihan elokuvalta. Tähän voisi tarttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tässä kyllä tosielämän jännitystä ja rakkautta mukana, muun ohella. Kiinnostava kirja!

      Poista
  2. Minustakin tuo kirjan kansi tuntuu tutulta,vaikka en kirjasta mitään muistakkaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä olet sitten lukenut sen joskus. Kannattaa kyllä lukea uudestaankin, on tämä niin hyvä kirja.

      Poista
  3. Minä puolestani muistelisin että meillä olisi ollut Peter Janevin laulukasetti. Ja joku hämärä mielikuva on, että heidän tilanteestaan olisi kirjoitettu silloin aikanaan lehdessä, eli sen on täytynyt olla Ristin Voitossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti heistä on kirjoitettu Ristin Voitossa. Mieheni soittikin minulle YouTubesta yhden Peter Janevin esittämän laulun. Jos et ole lukenut tätä kirjaa, niin tämä on kyllä tosi mielenkiintoinen.

      Poista