lauantai 2. toukokuuta 2020

Irja Hiironniemi: Kädessä linnunlaulut

Jatkan runojen maailmassa. Kädessä linnunlaulut (1976) on Irja Hiironniemen toinen runokirja, ja myös siitä on valittu paljon runoja kokoelmaan Kävelyllä paratiisissa, josta bloggasin tänään.

Niitä samoja valoisia tunnelmia ja paljon kauneutta on näissäkin runoissa. Luonnon ja Luojan ihmeitä, ihmissuhteita, Jumalan rakkautta ja ihmisten välistä rakkautta.

Tämän kirjan nimi tulee runosta Tapaaminen, josta kuultaa Hiironniemen runoista tuttu ilo - ja "ripsissä pisaroita / kädessä linnunlaulut / vartalona valo." 

Runo Minussa nukkuu kuvaa hienosti sitä, miten talven yli nukkuvissa silmuissa on jo lupaus keväästä. Kevään ja pian puhkeavien lehtien kunniaksi jaan sen tässä:

Rakastan lumen leikkejä puissa, 
vilkasta tikkaa, 
aamun äänettömyyttä 
suurissa metsissä talvisin 
kun silmuissa nukutaan  
niin kuin hautausmailla: 
rauhallisesti, rauhaa luovuttaen. 

Minussa nukkuu 
lehden vihreä kiihko. 

Tässä vielä ote yhdestä kristillisestä runosta. Toivon että tulet kuvaa taivasta muun muassa näin:

Sinä annat meille läheisyytesi, 
lausut uudet nimemme. 
                                       Silloin 
ruohot saavat jälleen vihreytensä, 
huikaistumme sinestä. 
Nuppusi, silmusi, kaikki parannetut puusi 
tuoksuvat aamulta valtakunnassasi. 

Kirjoitin Irja Hiironniemen runoista tänään jo sen verran, että tällä kertaa lopetan tähän. Mutta siihen aikaisempaan postaukseeni pääsee esimerkiksi tuolta tämän postauksen alusta klikkaamalla Kävelyllä paratiisissa -kirjan nimeä.

Ihania runoja Hiironniemi kirjoitti!

Haluaisin lukea myös romaaneja ja paljon muuta, mutta juuri nyt olen lukenut runoja silmäterveydellisistä syistä. Ja hyvä näin! Ihania runoja olen saanutkin lukea.

Herättäjä-Yhdistys 1976 
74 sivua 
Kansi: Sakari Hiironniemi 

2 kommenttia:

  1. Kiva, kun olet jo päässyt hieman lukemaan. Kauniita runoja! - Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiironniemen runot ovat todella kauniita. En saisi kyllä tehdä nyt mitään mihin tarvitaan silmiä, pitäisi kai malttaa olla muutama päivä kokonaan silmät kiinni, että tuo kipeä silmä paranisi, kun se ei kestä terveenkään silmän käyttöä, vaikka silmälappua pidänkin. Mutta ei vain innosta, enkä ole malttanut olla lukematta edes runoja... Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle!

      Poista