lauantai 16. toukokuuta 2020

D. B. John: Pohjoisen tähti

D. B. Johnin odotettu Pohjoisen tähti nousi vihdoin minunkin taivaalleni! Tällainen 500-sivuinen järkäle on kyllä mukavuusalueeni ulkopuolella, mutta kun tarina kiinnostaa, niin mikä ettei.

Pohjoisen tähti on trilleri, joka sijoittuu Pohjois-Koreaan ja Yhdysvaltoihin. Kun yhdistetään kaksi kiinnostuksen kohdettani, Pohjois-Korea ja jännitys, niin onhan sellaiseen pakettiin päästävä tutustumaan.

Tarinaa seurataan kolmen eri henkilön silmin. He ovat toisilleen tuntemattomia, mutta miten he kaikki lopulta liittyvät yhteen ja samaan tarinaan, se selviää aikanaan.

USA:ssa Jenna Williams (korealaiselta nimeltään Jee-min) ei ole päässyt yli kaksoissisarensa Soo-minin katoamisesta, joka tapahtui Etelä-Koreassa kaksitoista vuotta sitten. Pohjois-Korean rajan lähellä sijaitsevalla uimarannalla tapahtunutta katoamista arveltiin hukkumiseksi, mutta Jenna on vakuuttunut siitä, että Soo-min elää jossain. Hän vain tuntee sen. Sitten hänelle tarjotaan yllättäen työtä CIA:n leivissä. Pääsisikö hän nyt tutkimaan myös sisarensa katoamista?

CIA:ssa Jenna pystyy tutkimaan myös satelliittikuvia Pohjois-Koreasta:

Hän ei ollut ikinä nähnyt niin yksityiskohtaisesti. Oli kuin häntä olisi siunattu supervoimalla, ja hän leikki sillä hetken, opetteli hallitsemaan sitä. Spektraalinen resoluutio oli vaikuttava. Kun zoomasi lähemmäs, kuva pysyi neulanterävänä neliömetrin säteelle asti. Rakenteilla olevassa ohjussiilossa, jota tarkkailijat tähtäsivät ja tallensivat kuviin, hän näki hitsareita tupakkatauolla. Hän pystyi lukemaan punaisella kirjoitetun iskulauseen, joka oli kaiverrettu Tonghung-vuoren rinteeseen: MITÄ PUOLUE KÄSKEE - SEN ME TEEMME! Kettu juoksi polulla, jota täplittivät männynkävyt. Vanha nainen tarjoili muhennosta pannusta junalaiturilla. 
---
Koko maa oli Jennan näköpiirissä. Kaikki sen pinnanmuodot, rakennelmat, pellot ja verkostot olivat paljaina hänen näkyvillään. Vuoret ja metsät, vankilat ja palatsit. 
  Keisari - sotilaat - kansalaiset - orjat. 
  Missä olet, Soo-min? 

Pohjoiskorealainen rouva Moon puolestaan työskentelee rangaistusleirillä ja löytää eräänä päivänä ilmapallon avulla Pohjois-Koreaan lähetetyn paketin. Sellaista ei saisi ottaa haltuunsa, siitä voisi seurata kuolemantuomio, mutta kiinnijäämisen uhallakin hän ottaa sen itselleen. (Rouva Moonista on sanottava, ettei minulle ihan avautunut se rangaistusleiri, jossa hän työskentelee, koska hän näyttää kyllä elävän ihan omaa elämäänsä ja liikkuvan vapaasti omia bisneksiään hoitelemassa.)

Cho Sang-ho elää etuoikeutettua elämää Pjongjangissa, jossa hän työskentelee korkeassa virassa. Sitten hänen veljensä kertoo tulleensa valituksi maan johtovirkaan. Ensin veljesten tausta täytyy kuitenkin tutkia tarkasti, ettei vain heidän vanhemmissaan tai esi-isissään ole ollut vihamielistä ainesta. Jos sellaista löytyisi, veljeksille voisi käydä huonosti.

Näin tarina lähtee liikkeelle. Kiehtova ja jännittävä tarina siitä muodostuukin, ja erityisen kiinnostavaksi sen tekee juuri tuo Pohjois-Korea. Paikkansa pitää kuitenkin myös se, mitä joissain blogeissa sanotaan liiallisesta amerikkalaisuudesta. Loppua kohti alkaa action-meininkiä olla hiukan liikaa minun makuuni.

Kirjailija D. B. John on asunut Etelä-Koreassa ja vieraillut myös Pohjois-Koreassa. Hänen ystäviinsä lukeutuu Pohjois-Koreasta loikannut Hyeonseo Lee, jonka kanssa hän on yhdessä kirjoittanut kirjan Seitsemän nimen tyttö. D. B. John on myös tehnyt mittavan taustatutkimuksen ja lukenut paljon Pohjois-Koreasta kertovia kirjoja.

Heti kirjan alussa kerrotaan, että lopussa tullaan paljastamaan, mitkä romaanin elementit perustuvat tosiasioihin - mutta se loppu kannattaa lukea vasta lopuksi, koska se sisältää juonipaljastuksia. Kun sitten lopuksi luin sen kaiken, oli vaikuttavaa tajuta, miten paljon kirjassa oli sellaista, mitä Pohjois-Koreassa tapahtuu ihan oikeasti. Huh huh!

Tarinan fiktiivisessä aineksessa on kyllä myös yhtä ja toista epäuskottavaa, mutta se trillerin kirjoittajalle sallittakoon. En tiedä uskaltaako Pohjois-Koreassa kukaan uhmata viranomaisia niin kuin rouva Moon välillä tekee, ja luulisi myös, että hänet olisi viety vankileirille jo ensimmäisestä kerrasta. Jenna puolestaan on vasta CIA:n koulutuksessa, mutta on jo terävämpi kuin kokeneet vakoojat. Ym. ym...

Joka tapauksessa jos Pohjois-Korean ja jännityksen yhdistelmä kiinnostaa sinuakin, kannattaa tutustua Pohjoisen tähteen, jolle kirjailija on kuulemma jo kirjoittamassa jatko-osaa.

Bazar Kustannus 2020 
528 sivua 
Alkuteos Star of the North 2018 
Suomentanut Kristiina Vaara 

Muissa blogeissa:

Luettua ja maistettua
Kartanon kruunaamaton lukija
Mummo matkalla
Kuunnellut äänikirjat dekkariblogi
Kirjanmerkkinä lentolippu
Kirjarouvan elämää

8 kommenttia:

  1. Kyllä vain, tämä oli tosi hyvä kirja ja hyvän taustatyön oli kirjailija tehnyt.
    Nyt sitten vain jatko-osaa odotellessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikuttava taustatyö oli tosiaan, jännitystä oli sopivasti ja sai taas uutta tietoa Pohjois-Koreasta.

      Poista
  2. Pirteä tulokas ja kiintoisa ovenavaus tuiki vieraaseen kulttuuriin ja yhteiskuntajärjestelmään. Pientä hienosäätöä ja ei kun tervetuloa jatko-osa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostava uusi tuttavuus oli kyllä tällainen Pohjois-Koreaan sijoittuva trilleri! Toivottavasti jatkossa vain paranee. Ehkä minäkin ehdin toipua tämän kirjan paksuudesta ennen kuin seuraava ilmestyy 😊

      Poista
  3. Aivan mahtava kirja. Jatkoa odottelen.
    Uskon, että Pohjois-Koreassa tapahtuu kaikenlaista salassa, sillä sieltähän karataan jatkuvasti Kiinaan tai Etelä-Koreaan. Kirjailijan kirjoittamasta Seitsemän nimen tyttö teoksesta voi lukea oikeasta pakomatkasta.
    Mahtava juttu, että kirjassa oli paljon faktatietoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On selvää, että Pohjois-Koreassa tehdään paljon pahaa ihmisille. Itsekin olen lukenut monia kirjoja, myös sen Seitsemän nimen tytön, vaikka sitä ei tässä blogissa ole. Mutta tämän kirjan faktatiedoissa oli jotain uutta, mitä ei ole muissa kirjoissa kerrottu. Ne heidän tietyt ohjelmansa... Kirjassa oli myös muutamia sen verran rankkoja kohtia, että itse en taida ihan heti lukea lisää tästä aiheesta. Joka tapauksessa on jännä nähdä, millaisen jatko-osan D. B. John kirjoittaa!

      Poista
  4. Minuakin tässä kiinnosti nimenomaan tuo Pohjois-Koreaan sijoittuva osuus, noin muuten koin tämän kokonaisuudessaan aika tylsänä enkä taida sitä jatko-osaa lukea (paitsi jonkun juonitiivistelmän) :D Mutta tulipahan luettua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tämä oli sellainen ihan hyvä kirja, mutta ehkä jo paksuutensa ansiosta uuvutti minut. Ja Pohjois-Korea oli tässä Se Juttu, mutta USA meni siinä sivussa. Voisin kyllä lukea jatko-osankin, mutta riippuu ihan siitä, vaikuttaako se kiinnostavalta - ja olenko tiiliskivituulella silloin!

      Poista