lauantai 25. huhtikuuta 2020

Ben Furman & Tapani Ahola: Palauta elämänilosi

Itsehoito-opas alakulosta, masennuksesta, työuupumuksesta ja vaikeista elämänkokemuksista toipuville 
Tässä toinen kirja, josta en muistanut blogata silloin kun luin sen, mutta se tuli tässä kerran vastaan yhden kirjakasan alta. Palauta elämänilosi on huikean hyvää luettavaa silloin, kun elämässä ei jaksa nähdä mitään valopilkkuja. Kirjan tehtävien avulla niitä voi vähitellen alkaa löytää.

Takakannen mukaan tehtävät soveltuvat kenelle tahansa, joka haluaa lisätä onnellisuuttaan tai edistää henkistä hyvinvointiaan. Ei siis tarvitse olla masentunut, ahdistunut tai uupunut voidakseen käyttää tätä kirjaa.

Ben Furman ja Tapani Ahola ovat kansainvälisesti arvostettuja ratkaisukeskeisen psykoterapian uranuurtajia, joten he jos ketkä ovat tämän aiheen asiantuntijoita.

Kirjassa on 25 lukua ja niihin liittyvää tehtävää, joita pohtimalla voi saada uutta näkökulmaa omaan elämäänsä, elämäntilanteeseensa ja tulevaisuuteensa. Helppoahan se ei ole, mutta jos todella haluaa paneutua näihin, niistä voi kyllä saada apua. Useinhan ihminen jumiutuu varsinkin vaikeuksien keskellä ja voimiensa loppuessa pyörittämään samaa levyä niin, ettei pysty näkemään mitään vaihtoehtoja. Nämä tehtävät auttavat ajattelemaan asioita uudella tavalla.

Silloin kun itse luin tätä kirjaa, en ollut pitkään aikaan nähnyt mitään valoa nykyhetkessä enkä tulevaisuudessa. Minä jos kuka osaan olla tosi synkkä, ja ainakin minua tämä kirja alkoi vähitellen auttaa. Olin kyllä ajatellut, että teen joka päivä yhden tehtävän, mutta eihän se niin helppoa ollutkaan. Joihinkin tehtäviin osasi vastata heti, mutta joskus niitä piti haudutella monta päivää ennen kuin jotain alkoi hahmottua. Mutta mikäpä pakko on kiirehtiä? Voi rauhassa sulatella yhtä tehtävää kerrallaan niin kauan kuin on tarvetta.

Toipuminen voi joskus olla nopeata, mutta pääsääntöisesti se on pienin askelin etenevä prosessi, joka alkaa siitä, että koet lyhyitä ohikiitäviä hyvän olon hetkiä tai ilon pilkahduksia. Vähitellen näitä hyvän olon hetkiä tulee enemmän ja ne alkavat kestää pitempään, kunnes eräänä päivänä huomaat, että hyvän olon hetkiä on enemmän kuin huonon olon hetkiä. 

Tässä maistiaisiksi joidenkin lukujen otsikoita:

1) Luo mielikuva siitä, että olet toipunut
2) Selitä mistä toipumisesi johtui 
6) Pidä kirjaa ilonpilkahduksista 
7) Hae ratkaisuja menneisyydestä
8) Kuvittele viisaan ihmisen neuvo 
9) Varaudu vaikeisiin päiviin 
11) Lataa akkusi 
15) Aseta itsellesi tavoite 
19) Kartoita voimavarasi 
20) ... ja keksi miten voit hyödyntää niitä 
23) Näe kärsimyksesi uudessa valossa 

Siinä muutama ote lukujen aiheista. Jokaisessa luvussa on alustus, joka herättelee pohtimaan omaa elämäänsä kyseisen luvun tehtävän valossa. Koska Palauta elämänilosi on kirja, jota ei vain lueta passiivisesti, vaan jossa tehtävien tekeminen on keskeisessä osassa, se todella pakottaa ajattelemaan asioita ja yrittämään löytää ratkaisuja. Totta kai voi olla laiska ja lintsata, mutta itselläni oli ainakin tätä kirjaa käyttäessäni vitsit niin vähissä, että halusin ihan oikeasti yrittää. Ja vähitellen todella aloinkin löytää valonpilkahduksia.

Tässä yksi itseäni puhutellut ajatus luvusta, jossa mietitään, mitä joku itselle merkittävä viisas ihminen, ystävä tai joku muu, neuvoisi tekemään elämänilon löytämiseksi:

Ratkaisukeskeisen psykoterapian edelläkävijällä, yhdysvaltalaisella psykiatrilla Milton H. Ericksonilla oli tapana sanoa, että ihmisten ongelma ei ole siinä, etteivätkö he tietäisi, mitä heidän pitäisi ongelmilleen tehdä vaan siinä, että he eivät tiedä tietävänsä. Tällä mietelauseellaan hän tarkoitti sitä, että kohdatessamme vaikeuksia elämässämme meillä on usein jokin alitajuinen tai tiedostamaton aavistus siitä, mitä meidän tulisi tehdä tai ajatella voittaaksemme vaikeutemme. Ongelma ei siis ole niinkään siinä, että emme tietäisi, mitä meidän ajatella tai tehdä vaan siinä, että myrskyn silmässä ollessamme meidän on vaikea saada yhteyttä omaan sisäiseen viisauteemme. 

Hmm... Tuota jään kyllä edelleen miettimään. Tiedänkö minä tosiaan alitajuisesti, mitä pitäisi tehdä...? Kiinnostava ajatus joka tapauksessa.

Kirjan aurinkoinen kansi antaa esimakua siitä, miten värikäs koko kirja on myös sisältä. Jokainen aukeama on kaunis ja iloisen värinen. Jo se piristää hiukan mieltä, ainakin jos pitää iloisista väreistä kuten minä. Palauta elämänilosi on siis myös todellista silmänruokaa, aivan upea myös ulkoasultaan.

No, omasta itsestäni voin sanoa, ettei tämäkään kirja toki tehnyt minusta mitään ikuista optimistia. Mutta nyt ainakin tiedän, että synkkyyttä vastaan voi yrittää hiukan taistella, ainakin aina silloin kun suinkin jaksaa ja kykenee. Ehkä aloitan kirjan tehtävien tekemisen alusta asti uudestaan.

Kustannusosakeyhtiö Tammi 2011, 2. painos 
112 sivua 
Ulkoasu: Katariina Tirkkonen-Wane 

4 kommenttia:

  1. En ole lukenut tätä, mutta muita Furmanin kirjoja olen. Ja hänen tv-ohjelmansa olivat kivoja. Minua kiinnostaa kaikki psykologiaan liittyvä, joten kiitos kirjan esittelystä ja omasta avautumisestasi. Aihe on herkkä ja Furmanilla on taito ja asiantuntijuus aiheen käsittelyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tärkeä aihe, joka koskettaa monia. Minuakin kiinnostaa kaikki psykologiaan liittyvä, ja hyllyssäni on myös Furmanin kirja Ei koskaan liian myöhäistä saada onnellinen lapsuus. Olen varmaan joskus vähän aloittanut sitä, mutta pitäisi kyllä lukea se ihan kokonaan!

      Poista
  2. En ole lukenut tätä, mutta luvun alla on hitaasti eräänlainen vahvista ja palauta itsesi kirja. Takana on kovia vuosia (melanooma) ja tulevasta en tiedä, joten tarvitsen jotain joka lisäisi uskoa minuun, joka olen todellinen pessimisti! Kun otin kirjan lukuun, en tiennyt, että siinäkin oli kyse syövästä. Ensin pelästyin, sillä niin kamala on välillä saatava unohtaa, mutta se on kuitenkin valoisa kirja joka auttaa vahvistamaan kadonnutta resilienssiä. Kaikki psykologia kiinnostaa täälläkin.

    ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, sinulla on tosiaan ollut kovia vuosia. Minäkin olen pessimisti, joten kaikki rohkaisevat ja toivoa antavat kirjat ovat tervetulleita!

      Onneksi tuo lukemasi kirja osoittautui valoisaksi. On totta, että raskaat asiat pitää saada välillä unohtaa ja saada niille vastapainoa. Muuten ei jaksa. Itselleni oli tosiaan paljon apua, hyötyä ja iloa tästä Palauta elämänilosi -kirjasta. Se antoi uutta uskoa unelmiin ja parempaan huomiseen.

      Voimia, iloa, valoa ja toivoa sinulle! ❤❤❤

      Poista