keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Siwert Petersson: Muukalainen

"Muukalainen tuli jalkaisin kaupungin takana olevilta kukkuloilta. Hän kulki läpi laakson, jossa paistoi Jumalan hymyilevä aurinko ja jossa ihmisillä kerrottiin olevan aavan ulapan ja kirkkaan taivaan muovaama luonteenlaatu.
  Muukalainen saapui kaupungin rajalle. Hän tunsi kuuman asfaltin sandaaliensa alla. Kävelyyn sopivia polkuja ei näkynyt. Muukalainen asteli yksin tiellä, jota rakennettaessa ei ollut ajateltu jalankulkijoita. Kaupunkiin päin meni paljon autoja. Oli se aika aamusta, jolloin liikenteen virta soljui siihen suuntaan.
  Pitkä kävelymatka uuvutti Muukalaista. Siitä oli jo kauan, kun hän oli vaeltanut kuumassa autiomaassa ja paahteisilla kedoilla. Sen jälkeen kuluneet vuosituhannet hän oli viettänyt etsien ihmisiä, erityisesti rauhattomia kulkijoita."

Näin alkaa Muukalaisen tarina. Hänen nimeään ei kirjassa mainita, mutta asiayhteydestä käy pian ilmi, että se mies, joka ihastutti ja vihastutti ihmisiä 2000 vuoden takaisessa Israelissa, on nyt tullut maan päälle uudestaan, tällä kertaa Eurooppaan. Maata kirjassa ei kerrota; käytännössä se voisi olla mikä tahansa. No, mielikuvitusmaahan se on; sen verran omaperäisiä asioita siellä välillä tapahtuu.

On mielenkiintoista lukea fantasiaa siitä, millaista olisi, jos Jeesus olisi maisemissa nykypäivänä. Kirja on tosin ilmestynyt jo vuonna 1982, joten ihan 2000-luvun saavutuksia ei vielä tunneta. Mutta ainakin autot ja televisio edustavat tarinassa nykyaikaa. 

Muukalainen herättää arvatenkin taas sekä ihastusta että vihastusta. Hänellä riittää rakkautta muiden muassa ilotyttöä, alkoholistia, mustalaisperhettä ja pyörätuolissa istuvaa Hannaa kohtaan. Mutta toisaalta hän herättää kohua ja pahennusta sotkemalla yhteiskunnan, viranomaisten, silmäätekevien, rikkaitten ja pappien kuvioita. Hänen tempauksensa päätyvät lehtijuttujen aiheeksi, ja hänet itsensä haastetaan oikeuteen.

"Lehdet saivat selville, että Muukalainen asui halveksitun mustalaisperheen luona. Valokuvauskoneen käyttäjä halusi ottaa kuvan, jossa Muukalainen esiintyisi yhdessä isäntäperheensä kanssa. Hän selitti Muukalaiselle:
  - Sitten ihmiset näkevät, että te otatte vastaan syntisiä ja syötte heidän kanssaan...
  Valokuvaaja oli lapsuudessaan tutustunut jonkin verran Kirjoituksiin, vaikkei hän nykyään enää lukenutkaan niitä. Muukalainen ymmärsi täydellisesti, mitä valokuvaaja tarkoitti. Monet pitivät pikkurikoksiin syyllistyneitä mustalaisia kaupungin syntisimpinä ihmisinä, vaikka siellä tehtiin paljon pahempaakin. Sanomalehtimiehet tiesivät tämän. Siksi heitä kiinnosti kovasti kuvata Muukalainen tässä ympäristössä.
  - Olet oikeassa, sanoi Muukalainen. - Minä otan vastaan syntisiä.
  Muukalainen katsoi valokuvaajaa silmiin tavalla, joka pani kameran tutisemaan miehen kädessä. Hänelle tuli sellainen tunne, että Muukalainen tiesi hänestä kaiken."

Jotkut haluaisivat myös hyötyä Muukalaisesta. Jos hän tulisi juuri heidän seurakuntansa kokoukseen tekemään ihmeitä, saataisiin paljon kansaa liikkeelle. Mutta Muukalainen ei suostu lähtemään mukaan mihinkään järjestettyyn show'hun.

Kirjassa on paljon satiiria ja yhteiskuntakritiikkiä. Esimerkiksi kun Muukalainen laitetaan työttömien kurssille:

"Siinä suuressa talossa, jossa kurssia pidettiin, oli myös työhuoneita, joissa voi opetella erilaisia ammatteja. Mahtavat koneet jyrisivät, ja suunnattomat porat uppoutuivat kovaan rautaan. Särmät hiottiin valtavilla sorveilla, jotka tekivät tuotteista hyvien ihmisten kaltaisia - mahdollisimman samankaltaisia ja harmittomia."

Pientä huumorin pilkettäkin kirjasta löytyy, ainakin kohdassa, jossa papinvaalien toinen ehdokas pitää vaalisaarnansa niin kovalla äänellä, että "kirkko kaikui ja kuulolaitteet rämisivät. Huonokuuloiset menivät iloisina kotiin, sillä sinä sapattina he olivat rakentuneet suuresti."

Itse olin lukenut Muukalaisen joskus ennenkin, eikä tarinassa enää ollut sellaista uutuudenviehätystä kuin ensimmäisellä kerralla. Esimerkiksi jotkut kärjistykset tuntuivat vähän yliampuvilta. Ja se, että suomennoksessa pyörätuolia sanottiin monta kertaa rullatuoliksi, sai sisäisen kielipoliisini äreälle tuulelle. On siellä sitten välillä pyörätuolikin, mutta useammin rullatuoli...

Mutta kyllä Muukalainen on ehdottomasti hyvin puhutteleva, ajatuksia herättävä ja lukemisen arvoinen kirja. Kun monet Raamatun tapahtumat ja opetukset tuodaan nykyaikaan, se panee miettimään asioita omakohtaisesti ja uudesta näkökulmasta. 

Ristin Voitto 1983
252 sivua
Alkuteos Främlingen (1982)
Suomentanut Tytti Träff
Päällys Jouko Jäntti

8 kommenttia:

  1. Tuokin minulla on saattanut olla, ellen sitten sekoita sitä johonkin toiseen kirjaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ilmeisesti 2000-luvulla on ilmestynyt joku vastaava kirja tästä aiheesta, mutta sitä en ole lukenut. En ole ihan varma, mutta olisiko kirjoittaja Adrian Plass? Ja kirjan nimi Vierailu (tms.)? Aioin googlettaa ennen kuin vastaan sinulle, mutta tietysti unohdin... Olisi kiinnostavaa lukea sekin ja verrata, kumpi kirja on omasta mielestä osuvampi.

      Poista
    2. Siitä olen varma ettei minulla 2000-luvun kirjaa ainakaan ole ollut. Aiemmin ostelin jonkun verran kirjoja, joten kyllä se varmaan oli tämä sinun lukemasi. Sitä en kyllä tiedä, onko tätä enää meillä, kun ihan viime vuosina on kirjojakin vähennelty. On pitänyt päästää irti siitä haaveesta, että kirjoja on "kaikki paikat täynnä". Tänään otettiinkin muuten kirjoja viimeisistä hyllyistä alas, sen takia, kun on etsitty kohtaa mistä ampparit pääsee meille sisälle. Ulkona näemme kohdan, mistä menevät katon alle, ja sisälle niitä myös tulee päivittäin useita, mutta vielä ei mitkään tukkeet ole auttaneet niissä kohdin, mihin on sellaisia laitettu. No, eksyin vähän kirja-aiheesta... Mutta kumminkin on nyt 4 isoa pahvilaatikkoa lisää kirjoja täynnä lattialla (kahden jo ennestään olleen lisäksi).

      Poista
    3. Varmaan olet sitten lukenut juuri tämän kirjan. Tiedän tunteen, minunkin tekisi mieli vihdoin vähentää kirjoja, koska niitä on liikaa, ne eivät mahdu mihinkään, ja kun etsii jotain tiettyä kirjaa, niin juuri sitä ei varmasti löydä mistään... Siinä alkaa kummasti elätellä haaveita minimalistisesta elämästä! Minäkin tässä kerran keräsin hyllyistä jo vähän poistettavia kirjoja, mutta se on vähän hankalaa näin kipeänä. Tulipa kuitenkin jo aloiteltua. Harmi että teillä pääsevät ampiaiset sisään. Toivottavasti saatte sen estettyä!

      Poista
  2. Tämähän voisi olla ihan hauska ja ajatuksiakin antava kirja. Voisinpa laitella nimen ylös, jos joskus osuu silmään. EIkä haittaa, vaikka on kasariajan kirja sillä jotenkin tämä nykyaika välillä uuvuttaa ja tykkään lukea vanhempaa kirjallisuutta. Siis sellaista aikana ennen netti ja some.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ajatuksia tämä taatusti herättää, aina johonkin suuntaan! Monet jutut olivat ihan puhuttelevia, mutta esimerkiksi sellainen on minusta typerä yleistys, että vain uskovaisten ilo voi olla aitoa, ja jos joku ei ole uskossa, hän on automaattisesti onneton ja iloton ihmisparka...

      On se kyllä kiva lukea kirjoja ajalta ennen 2000-lukua! Joskus tuntuu, että olisi pitänyt syntyä vähän ennemmin, niin olisi ehtinyt alta pois ennen kaikkia nykyajan juttuja :) No, onhan sitten toki hyviäkin asioita, kuten nämä blogit!

      Poista
  3. Muistan tämän kirjan, mutta en itse oikein päässyt sen makuun silloin aikoinaan. Hieman samaa teemaa sivuavana olen luknut Charles Sheldonin Mitä Jeesus tekisi, se on Päivän kustanatama vanha teos, jos Jeesuksen opetukset ja "nykyaika" laitetaan kohdakkain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ihastuin tähän kirjaan ensimmäisellä lukukerralla, mutta tällä kertaa lukeminen sujui huonommin. Olen myös joskus lukenut sen Mitä Jeesus tekisi, mutta en enää muista siitä juuri mitään. Mielenkiintoinen kirja varmasti kyllä.

      Poista