lauantai 13. heinäkuuta 2019

Petra Tanninen: Erityisen herkkää elämää

Eilen harrastin julkisella paikalla naureskelua, kun hain kirjastosta tämän varaamani kirjan ja lukaisin sen heti kertaistumalta kahvilan terassilla.

Erityisen herkkää elämää on ilmeisesti melko uunituore teos, jossa Petra Tanninen kuvailee erityisherkän elämää sarjakuvan keinoin. Kirjan päähenkilö on herkkä varis, joka miettii ja ihmettelee elämässä vastaantulevia sosiaalisia ja muitakin tilanteita.

Kiinnostuin kirjasta, kun näin Facebookissa mainoksia, joissa oli muun muassa kuva, jossa varis istuu ihmetellen: "Miksi se Pekka sanoi niin silloin joulukuussa -98?" Sain jo siitä niin hyvät naurut, että lisää oli saatava!

Huomasin, että muutamat "monimutkaisemmat" kuvat eivät ihan avautuneet minulle - lienenkö liian yksinkertainen tyyppi, jolle kaikki on väännettävä rautalangasta? No, ehkä se johtuu vain siitä, että olen enemmän verbaalinen kuin visuaalinen tyyppi. Visuaaliset ihmiset pystyvät varmasti lukemaan kuvia paremmin kuin minä, jolle kaikki pitäisi kertoa sanoin. Itse olen ennenkin huomannut sarjakuvia lukiessani, että putoan kärryiltä, jos jossain kohdassa pitäisi ymmärtää pelkästä kuvasta jotain ilman sanoja.

Kirjassa on joka tapauksessa paljon selkeitä ja yksinkertaisia kuvia ja strippejä, jotka ymmärtää heti kertalaakista, kuten esimerkiksi kuva, jossa varis näkee ylipuheliaan tyypin lähestyvän ja miettii: "Apua! Tuolta se tulee, PUHELIAS TYYPPI! ÄKKIÄ PIILOON!!"

Hauska on myös esimerkiksi ylipitkä kauppalista, jossa ei ole ainoastaan primäärisiä ja sekundäärisiä tavoitteita (eli ostoksia), vaan vielä riskikartoitus, aikataulutus, reittisuunnitelma ja skenaario, Mitä kaikkea ne pitävät sisällään, sen jätän jokaisen itse luettavaksi!

Erityisherkän rikkaasta sisäisestä maailmasta kertoo osuvasti kuva, joka vastaa kysymykseen "Miksi 'nopea lenkki' kestää kolme tuntia."

Tanninen tekee havaintoja muun muassa introvertin elämästä, oman tilan ja rauhan tarpeesta, liiallisesta ajattelemisesta tai murehtimisesta, liiallisesta toisten huomioonottamisesta ja vaikeista keskustelutilanteista, joihin sisältyy esimerkiksi small talk -tilanteiden vältteleminen, vaikeus ottaa kipeä asia puheeksi tai vaikeus mennä mukaan keskusteluun, vaikka itselläkin olisi siihen paljon sanottavaa.

Puhumattakaan siitä, miten keskustelutilanteessa kuuluisi olla: 

"Katsonkohan minä nyt tuota keskustelutoveria silmiin sopivasti, liikaa vai liian vähän?"

Lopussa varis vielä kysyy: Entä sinä? Sitten on viisi tyhjää sivua, joihin erityisherkkä voi kertoa omia vastaavia juttujaan, mikä onkin loistava idea.

Kerrassaan mainio kirja kyllä! Rentouttavaa luettavaa myös väsyneenä, kun paksujen teosten kahlaaminen ei aina suju. Sopii erityisherkille ja introverteille, mutta yhtä hyvin myös muille, jotka haluavat ymmärtää, mitä erityisherkkien tai introverttien päässä liikkuu. Itse nautin tästä niin paljon juuri siksi, koska monet jutut olivat kuin suoraan omasta elämästäni!

Erityisherkkyydestähän on alkanut ilmestyä monenlaisia kirjoja, mikä on positiivista. Petra Tanninen tuo mukaan oman humoristisen näkökulmansa, mikä onkin tervetullut uusi näkökulma aiheeseen. Tekee hyvää saada nauraa omille hulluuksilleen ja nähdä, että samassa veneessä on muitakin :) Vertaistukea parhaimmillaan!

Nemo Kustannus 2019
Kustannusosakeyhtiö Otava
112 sivua
Graafinen suunnittelu: Heli Ahola

Kirjasta ovat bloganneet myös Suvikukkasia ja Käsikirja Minusta Sinulle.

6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Jos kiinnostusta on, niin kannattaa kyllä lukea! :)

      Poista
  2. Tuon minäkin haluaisin lukea. Löytäisin varmaan paljon itseäni siitä. Ootko muuten nähnyt Luonnelinnut-kortteja? Löysin niitä joskus jostain kirjakaupasta kait ja mulla oli pitkän jääkaapin ovessa Jurottaja -niminen lintu, kun koin sen niin itselleni sopivaksi. Niitä lintuja löytyy täältä:
    https://www.hyvantuulenpuoti.fi/luonnelinnut-m-113.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä olisi varmasti sinun kirjasi. En ole kuullutkaan niistä Luonnelinnuista, mutta kiitos vinkistä ja linkistä! Kävin heti katsomassa, ja ne olivat tosi hauskoja - latinankieliset nimet ja kaikki :) Sieltä löysi kyllä monia tyyppejä suoraan elävästä elämästä. Mm. se Jurottaja voisi sopia minullekin :)

      Poista
  3. Tässäpä oli hauska ja viehko teos, jossa paljon tuttuuden tunnetta ja kontaktipintaa!
    Kyllä naureluttivat mm. : Iijoki-sarja, Puhelias tyyppi, Miksi nopea lenkki kestää 3 h ja eritoten istuu laiturilla plus tyhjä puhekupla:)
    Oiva ja puhuttelevasti toteutettu esimerkki siitä, kuinka asiat voi esittää niin monella tavalla,ei vain ryppyotsaisesti sormella osoittaen vaan myös leppeällä huumorilla.
    Vinkista ja nauruista suurkiitos Sinulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että sait hyvän lukuvinkin ja hyvät naurut sinäkin tästä! Todella hauska teos kyllä, paljon löysi tilanteita, jotka olivat tuttuja suoraan elävästä elämästä! Humorististakin näkökulmaa näihin asioihin tarvitaan :)

      Poista