maanantai 3. kesäkuuta 2019

3-vuotias blogi & blogivuosien lempikirjojani

Aloitin ensimmäisen kirjablogini lokakuussa 2015, mutta siirryin tänne Bloggeriin toukokuussa 2016. En edelleenkään ole mikään tekniikan ihmelapsi, enkä siten tiedä, olisiko ne vanhat postaukset pystynyt jotenkin siirtämään tähän uuteen blogiin, mutta annoin niiden mennä ja aloitin tyhjästä silloin keväällä. Ensimmäisen postauksen tähän blogiin tein 19.5.2016.

Kolmevuotispäivä ehti siis jo mennä, mutta en ole saanut synttäripostausta tehtyä, koska en ole jaksanut miettiä, millaisen kirja-arvonnan järjestäisin (kuten tapoihin kuuluisi). Nyt kun ei kuitenkaan näytä olevan voimavaroja miettiä sellaista, päätin armahtaa itseäni ja tehdä pelkän synttäripostauksen ilman arvontaa. Ehkä järjestän yllätysarvonnan joskus, kun olen seuraavan kerran sillä tuulella.

Selasin kuitenkin kolmen vuoden bloggauksiani ja päätin jakaa näiden vuosien parhaita paloja - eli mistä kirjoista olen eniten pitänyt. Onhan hienoja lukuelämyksiä ollut paljonkin, joten jouduin karsimaan paljon pois (ja silti listastani tuli pitkähkö).

Tässä siis joitain mieleenpainuneimpia lukuelämyksiä kolmen vuoden ajalta (kirjan nimi on samalla linkki kyseiseen bloggaukseeni). Kirjat ovat siinä järjestyksessä, jossa ne sattuivat tulemaan listalleni - ei siis mikään paremmuusjärjestys eikä edes aakkosjärjestys. Ruokakaupan kuitin taakse huitaistusta listastani tuli nimittäin niin sekava ja epämääräinen, etten jaksa tehdä edes aakkosjärjestystä näistä, varsinkin kun listassa on vain kirjojen nimet, ei kirjailijoiden.

Kotimainen kaunokirjallisuus:

Paula Nivukoski: Nopeasti piirretyt pilvet (Otava 2019)
Suvi Ratinen: Matkaystävä (Otava 2019)
J. Pekka Mäkelä: Hunan (Like 2018)
Satu Prusti Nelson: Aurinkoon puettu aika (Marketiimi 2017)
Mikko Rimminen: Nenäpäivä (Teos 2010)
Miika Nousiainen: Vadelmavenepakolainen (Otava 2007)
Nura Farah: Aavikon tyttäret (Otava 2014)
Meri-Hannele Palmi: Olet silmäterä. Detaché. (Bookhouse 2015, runokirja)

Ulkomainen kaunokirjallisuus:

Aminatta Forna: Muisto rakkaudesta (Into 2013, suomentanut Mirja Hovila)
Gaël Faye: Pienen pieni maa (Like 2018, suomentanut Einari Aaltonen)
Kyung-sook Shin: Jään luoksesi (Into 2017, suomentanut Taru Salminen)
Kamila Shamsie: Joka veljeään vihaa (Gummerus 2018, suomentanut Kristiina Drews)
Antonio Tabucchi: Kertoo Pereira (Tammi 1996, suomentanut Liisa Ryömä)

Dekkarit / trillerit: 

Tuire Malmstedt: Pimeä jää (Myllylahti 2018)
Melba Escobar: Kauneussalonki - Manikyyrejä, mutanaamioita & murhia (Aula & Co 2018, suomentanut Taina Helkamo)

Tietokirjat: 

Bea Uusma: Naparetki - Minun rakkaustarinani (Like 2015, suomentanut Petri Stenman)
Vesa Tuominen & Esa Silander: Karhumies (Docendo 2018)
Nina Rousu: Joko ollaan perillä? (Myllylahti 2018)
Hilla Hautajoki: Keinutuolikaupunki ja Tulikärpästen kylä - Harharetkiä Latinalaisessa Amerikassa (Like 2017)
Mina Iranta: Iran isoäidin maa (Reuna 2016)
Anni Saastamoinen: Depressiopäiväkirjat (Kosmos 2017)

Blogiaikana uudestaan luettuja vanhoja lempikirjojani:

Veikko Huovinen: Hamsterit (WSOY 1957)
Pauliina Vanhatalo: Pitkä valotusaika (Tammi 2015)
Heidi Liehu: Café Mandarin (Sphinx 2002)
Fernando Pessoa: Hetkien vaellus (Otava 1974, suomentanut Pentti Saaritsa)
Jon Krakauer: Erämaan armoille (WSOY 2001, suomentanut Liisa Paakkanen)

Siinäpä ihan "muutamia"! Uteliaat voivat tästä tutkia, millaisia vanhoja tai uusia tuttavuuksia lempikirjoistani löytyy. Olisi myös kiinnostavaa kuulla, onko meillä ehkä joitain yhteisiä lempikirjoja näiden joukossa.

Kristillisistäkin kirjoista olen alkanut blogata viime aikoina, mutta niitä on vielä aika vähän - siis varsinaisia kristillisten kustantajien kirjoja ja vastaavia. Jätin siksi ne pois tästä. Listallani on kyllä joitain kristinuskoa tavalla tai toisella sivuavia kirjoja sekulaareilta kustantajilta.

Ei ole mahdollista tässä kertoa erikseen näistä kaikista kirjoista, miksi juuri ne ovat kolahtaneet, mutta perusteluja löytyy bloggauksistani. Tiivistetysti voisi ehkä sanoa, että näissä on ollut muun muassa kaunista kieltä, taitavaa kerrontaa, loistavaa huumoria, kansainvälisyyttä, nautinnollisia nojatuolimatkoja kiinnostaviin maihin, kiinnostavaa tietoa sekä rentouttavia lukuhetkiä, jotka ovat irrottaneet arjesta. Osa kirjoista on tarjonnut vertaistukea, ja olen löytänyt niistä todellisia tai fiktiivisiä henkilöitä, jotka ovat olleet tavalla tai toisella kuin minä itse. On aina huikea tunne löytää itsensä jostain kirjasta. Saa uutta ymmärrystä omaan elämäänsä ja tajuaa, että on olemassa muita samanlaisia.

Noloa varsinkin vanhimmissa postauksissani on se, miten tylsiä kuvia niissä joskus on. Joissain ei edelleenkään edes ole kuvaa sen seurauksena, kun viime keväänä pimahdin ja menin vaihtamaan tässä blogissa kaiken linkkiä myöten - ja kas: kuvat katosivat!! Vielä on lisäiltävää jäljellä niihin postauksiin, joihin en ole saanut kuvia vielä lisättyä.

Noloa sekin, että aloittelijana en tietenkään tiennyt kirjabloggaamisesta juuri mitään. En esimerkiksi tiennyt, että käännöskirjallisuuden kohdalla suomentajan nimi pitää aina mainita. Enkä aina jakanut mitään sopivaa otetta kirjasta, jolloin kyseisistä kirja-arvioista tuli kauhean tylsiä...

En tietysti varmaan vieläkään tiedä enkä osaa kaikkea, mitä pitäisi...

Alkuaikoina postaukseni olivat myös liiankin lyhyitä ja siksikin mitäänsanomattomia - mutta nykyään ne ovat varmaan usein liian pitkiä... niin kuin nyt tämäkin!! :)

Yksi juttu vielä, sitten lopetan! Tuossa kotimaisen kaunokirjallisuuden listassa on kaksi ystävääni: Satu Prusti Nelson ja Meri-Hannele Palmi. Mutta he eivät ole siinä ystävyyden takia, vaan aivan oikeasti siksi, että molemmat kirjoittavat todella kaunista kieltä, juuri sellaista joka on aivan täydellistä lukunautintoa minulle. Minulla on ollut onni tutustua hienoihin kirjoittajiin silloin joskus nuorena, kun näitä heidän kirjojaan ei vielä ollut olemassakaan.

Lukemisiin ja tapaamisiin kirjablogeissa ja bookstagramissa! Blogini Instagram-tilihän löytyy nimellä @kirjarakkautta.

Kiitos kun olette olleet mukanani täällä kirjojen ihmeellisessä maailmassa! Tervetuloa matkaan mukaan myös kaikki uudet seuraajat!

EDIT 24.6.2019: Tästä lähtien tunnisteista / avainsanoista löytyy lempikirjojani -haulla enemmänkin lempikirjojani kuin mitä laitoin tähän postaukseen. Jos joku on utelias tutustumaan, niin sinne niitä tuli jo nyt melkoinen määrä! :)

12 kommenttia:

  1. Onnittelut synttäreitä viettävälle blogillesi! Meillä on aika sama tarina: aloitin kirjoista kirjoittamisen toiseen blogiini 2015 ja perustin sitten kirjablogin helmikuussa 2016. En minäkään jaksanut tänä vuonna arvontaa järjestää, ohitin synttärit ilman mitään mainintaa. Joskus sitten kun draivia riittää!

    Ei olla noista listaamistasi luettu kuin neljä samaa, ehkä niitä on sitten muuten enemmän. Kirjabloggarit lukee niin hurjan moninaisesti, että luulisi lukuvinkkejä löytyvän joka makuun. Aurinkoa päivääsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta! Onpa meidän blogeillamme tosiaan ollut samantyyppinen alkutaival. Ei niitä arvontoja aina jaksa järjestää. Sitten on kiva tehdä se, kun on oikeasti intoa ja energiaa.

      On hyvä, kun kirjablogeja on paljon ja monenlaisia; sieltä löytyy jokaiselle jotakin. Onhan meillä tosiaan muuten ollut jotain samaakin lukemisissamme. Talvella aloitin sitä Luis Sepúlvedan kirjaa Un viejo que leía novelas de amor, mutta se jäi sillä kertaa kesken. Oman hyllyn kirja kun on, niin se on kyllä helppo ottaa sieltä esiin joskus, kun on sopiva fiilis. Nythän hain juuri eilen kirjastosta sen La hija de la españolan - saapa nähdä, riittääkö energia sen kanssa!

      Poista
  2. Onnea kolmivuotiaalle! Minäkin pidin Escobarin kirjasta, se oli vähän erilainen dekkari kuin mitä yleensä luen. Bea Uusman kirja kiinnostaa kovasti, samoin J. Pekka Mäkelän Hunan. Ehkä tässä kesällä saisin jonkinlaisin innostuksen lukea tietokirjojakin.

    Minäkin olen huomannut, että omissa vanhoissa jutuissa kuvallinen puoli on mitä sattuu. Nykyään käytän paljon kustantajien kirjakuvia, kun en ole mikään innokas tai taitava valokuvaaja. Blogitaipaleen alussa tämä ei paljon haitannut enkä ole näin jälkikäteen juuri jaksanut "korjailla" bloggauksia. Sielläpähän ovat, muistuttamassa alkuajoista. :) Kirjoitteluintoa sinulle myös jatkossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Escobarin kirja oli tosiaan hieno ja kuvasi hyvin kolumbialaista todellisuutta. Naparetki ja Hunan ovat myös molemmat upeita teoksia.

      Onhan minulla muuten myös uudemmissa bloggauksissani välillä kuvat vähän mitä sattuu... Haluaisin ottaa hienoja kuvia, mutta joskus ei vain synny hyvää kuvausideaa tai sitten ei jaksa metsästää täydellistä otosta, jos kuvat eivät heti onnistu... Helpointa olisi kyllä käyttää valmiita kuvia. Niitä vanhoja bloggauksia saisi korjailla niin paljon, että kukapa sellaista jaksaa tai ehtii. Mutta siellähän ovat tosiaan! Luku- ja kirjoitusintoa sinullekin!

      Poista
  3. Onnittelut kolmesta blogivuodesta! Omaa matkaa blogin parissa on välillä mukava pysähtyä muistelemaan. Mukavaa kesän alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mukava on kyllä joskus katsoa taaksepäin ja muistella. Mukavaa kesän alkua sinullekin!

      Poista
  4. Ole vaan armollinen itsellesi:) Ja onnea blogisynttäreiden johdosta! Minusta sinä osaat hienosti pitää kirjablogia! Minulta sellainen ei onnistuisi lainkaan. En osaisi enkä jaksaisi valkaita parhaita paloja kirjasta. Osaa vain silloin tällöin lukea ja nauttia niistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista ja kehuista :) Armollisuuteen pyritään. Ja "työ" tekijäänsä opettaa, eli bloggaamalla on opppinut bloggaamaan. Kukapa olisi seppä syntyessään?! Sekin on hyvä, kun osaa nauttia lukemisesta.

      Sinulla puolestasi on paljon rohkaisevia ajatuksia ja hienoja kuvia blogissasi. Ehtisinpä vain kaikelta lukemiseltani käydä useammin toisten blogeissa! :) Lukeminen tuppaa viemään kovasti aikaa....

      Poista
  5. Isosti onnea kolmivuotiaalle! Laaja-alainen ja kiintoisa lista takana, siitä on hyvä jatkaa kohti uusia lukukokemuksia ja postauksia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista ja yhteisestä taipaleesta kirjojen ihmeellisessä maailmassa. Tästä on hyvä jatkaa tosiaan! Aurinkoista ja kirjarikasta kesää sinulle! :)

      Poista
  6. Onnea blogillesi ja sinulle, sekä pitkää ikää :)
    Matkan varrella tulee opittua kaikenlaista, eikä oppi ojaan kaada.
    Kamila Shamsie on yksi lempparikirjailijoistani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai! Aina oppii uutta, mitä kauemman blogia pitää, ja aina voi kehittyä ja mennä eteenpäin. Jotkut vanhat postaukset ehkä hävettävät nykyään, mutta tästä joku sanoi Instagramissakin juuri vähän aikaa sitten, että pitää vain osata olla itselleen armollinen.

      Joka veljeään vihaa oli minulle ensimmäinen Shamsien kirja, mutta varmasti ei viimeinen! Kunhan vain ehtisin lukea häntä lisää. Olen googlaillut hänen muita kirjojaan, ja nekin vaikuttavat tosi kiinnostavilta.

      Poista