lauantai 9. maaliskuuta 2019

Kaarina Määttä: Kestävä parisuhde

"Kymmenen vuotta naimisissa ja vielä yhdessä? Kerro meille, mikä on juuri teidän avioliittonne keston ja onnen salaisuus ja sen pahimmat karikot. Voit voittaa VIP-viikonlopun kahdelle, uuden häämatkan."

Elokuussa 1998 Yhteishyvä-lehdessä oli tällainen ilmoitus, joka saikin monet kirjoittamaan ja kertomaan omasta liitostaan. Vastauksia tuli 342 avioparilta. Tässä kirjassa "rakkausprofessorina" tunnettu kasvatuspsykologian professori Kaarina Määttä jakaa lukijoille noiden pitkään yhdessä eläneiden pariskuntien avio-onnen reseptejä.

Parisuhdekirjoja on monenlaisia, mutta toisaalta jos niitä on lukenut paljon, ne joskus juuttuvat toistamaan aika paljon samoja asioita. Toisista kirjoista sellainen paljon lukenutkin saa enemmän uutta kuin toisista. Kestävä parisuhde -teoskin toki kertoo niitä "samoja asioita". Kuitenkin minusta tässä kirjassa näkökulma on piristävän erilainen ja tuore, koska siinä on niin paljon lainauksia noiden kirjoituskilpailuun osallistuneiden tarinoista, otteita elävästä elämästä, monelta eri avioparilta. Siis monen eri pariskunnan tarinoita ja näkökulmia. On kiinnostavaa lukea, mitkä tekijät ovat tehneet heidän suhteensa hyväksi ja kestäväksi.

Kaarina Määttä on jakanut kirjansa - eli ne avio-onnen ainekset - kahdeksan eri otsikon alle: He hyväksyvät toistensa muuttumisen ja erilaisuuden, He löytävät arjesta aarremaan, He osaavat ilahduttaa, He pysyvät päätöksessään rakastaa, He arvostavat itseään, He puhuvat toisilleen, He selvittävät ristiriidat, He vastaavat toistensa odotuksiin. Näiden otsikoiden puitteissa Määtän teos sitten pohtii parisuhdetta eri näkökulmista.

Viimeisessä luvussa Jokainen parisuhde on erilainen todetaan sitten lopulta myös se, että me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisen parisuhde on omanlaisensa, eikä siksi ole mahdollista tehdä jotain kaavaa, että kun teet näin ja näin, varmasti onnistut. Jotkut esimerkiksi saattavat puhua ja vatvoa asioitaan ja tehdä kaiken "sääntöjen" mukaan ja silti heidän suhteensa ajaa karille, kun taas toiset toimivat aivan toisin ja ovat siitä huolimatta onnellisia. Jokaisessa parisuhteessa tärkeintä onkin löytää juuri meille kahdelle sopiva tapa hoitaa suhdettamme.

Itselleni päällimmäisenä jäi mieleen onnellisista pareista esimerkiksi se, etteivät he odota toisiltaan eivätkä yhteiseltä arjelta täydellisyyttä, vaan hyväksyvät itsensä, toisensa ja elämänsä puutteellisina. He osaavat myös nauttia arjen pienistä asioista eli löytävät sen arjen aarremaan, joka tuolla yllä jo mainittiinkin. He tahtovat sitoutua ja tietävät, että jokaiseen suhteeseen kuuluu sekä hyviä että huonoja aikoja. Niinpä vaikeatkin ajat menevät ohi, ja taas tulee hyviä aikoja. Varsinkin sitten, kun parille kertyy ajan mittaan kokemusta tästä, heidän ei tarvitse heti pelästyä, jos on vaikeaa.

"Jos pari on kyennyt selvittämään yhden tai useamman ristiriitatilanteen, tulevat ongelmanratkaisut tuntuvat helpommilta: tilanteisiin liittyvät tunnekuormitukset vähenevät ja puolisot kykenevät rohkeammin ja luottavaisemmin hallitsemaan uusia stressitilanteita."

He tietävät myös, ettei puoliso parane vaihtamalla - ellei tämä nyt ole väkivaltainen, psykopaatti tai muuta vastaavaa, mutta tämä kirjahan ei käsittele heitä, koska kysymyksessä ovat onnelliset suhteet.

Ei se "onnellinen suhdekaan" tietysti tarkoita, että olisi koko ajan jotenkin valtavan ihanaa. Arkeahan jokainen meistä elää, ja kyllä siihen aina mahtuu ongelmiakin. Eräskin vastaaja kirjoitti, ettei hän tiedä, ovatko he onnellisia, mutta eivät he  onnettomiakaan ole.

Avain pitkään parisuhteeseen ei ole Määtän mukaan edes "siinä, että osapuolet ovat persoonallisuudeltaan 'normaaleja', vaan siinä, että löytää jonkun, jonka kanssa sopii yhteen." Ei tarvitse olla ongelmaton ihminen voidakseen elää hyvässä suhteessa. Ja kukapa meistä olisi täysin ongelmaton?

Paljon hyviä elämänviisauksia on tässä kirjassa, johon kannattaa ehdottomasti tutustua, jos aihe kiinnostaa. Loppuun lainaus eräältä tyytyväiseltä puolisolta:

"Onnellisuutemme salaisuus lienee varsin arkinen: tykkäämme toisistamme omina itsenämme, oikeasti! Olemme tyytyväisiä tavallisista asioista ja unelmamme eivät ole pilviä hipovia."


WSOY 2000, 2. painos, 196 sivua

4 kommenttia:

  1. Tuo viimeinen lause on niin totta. Kiitos ei mitään kymmenien vuosien kaikenkattavaa onnentsunamia vaan: yhteinen visio elämästä ja tavoitteista, arjen onnenpipanoiden poimintaa, riittävästi yhteisiä kiinnostuksen kohteita mutta myös ikiomat tontit, kykyä nauraa yhdessä ja mennä tiukatkin paikat huumormielellä, keskinäistä kunnioitusta ja huolenpitoa.
    Näin vuosikymmenet kestävät myös ne tilanteet, joissa kiivaasti etsitään lukkosepän puhelinnumeroa, sillä miinus nuo antamasi reunaehdot: ei se vaihtamalla parane, vaan valinta on akselilla yksin vai kaksin mahdollisine jälkikasvuineen.
    Elämään tyytyväisyys on hyvä matkakumppani. Reilut 50-vuotta tällä kuvioilla plakkarissa ja yhteinen matka jatkuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Takkutukka! Hyvin ja hienosti sanoit - mitäpä siihen voisi enää lisätä? Itselläni lähestyy vasta 8-vuotishääpäivä, vaikka emme ihan nuoria olekaan. Mutta "vanha nuoripari" kyllä :)

      Poista
  2. Luin tämän romaanin viime vuonna opintojeni ohessa. Määttä on kiinnostava kirjailija! Suosittelen hänen muitakin kirjojaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä voisi joskus lukea muutakin häneltä. Hyvää asiaa oli tässä kirjassa!

      Poista