torstai 11. lokakuuta 2018

Jaxuhali & kivat sulle - Voimalauseita sieltä minne aurinko ei paista

Sisältövaroitus! Sisältää mustaa huumoria! Tässä kirjassa tehdään pilkkaa positiivisesta ajattelusta. Ymmärrän, että jotkut voivat masentuakin kirjan lukemisesta, kuten muistaakseni Instagramissa joku kertoi masentuneensa. Mustan huumorin ja sarkasmin ystäviin ja pessimisteihin nämä ajatukset kuitenkin melko varmasti kolahtavat.

Itse nauroin itseni kipeäksi, kun luin tätä miehelleni "iltasaduksi" yhtenä iltana. Miehenikin kyllä nauroi, mutta hän sai kuitenkin näistä "synkistelyistä" tarpeekseen aika nopeasti. Mutta sellainen ihminen, jonka elämä ei ole mennyt ihan putkeen, vaan mokailut, epäonnistumiset, pettymykset ja korkealta putoamiset ovat olleet sääntö, ei poikkeus, voi kyllä riemastua tämän kirjan "voimalauseista".

Miksi nämä positiivisen ajattelun negatiiviset väännökset sitten saavat jonkun sellaisen kuin minut niin hilpeälle tuulelle? Siksi, että niistä löytää itsensä ja omat kokemuksensa. Siksi, että ne ovat niin totta! Tekopirteä (yli)positiivinen ajattelu tuottaa usein pettymyksiä "siellä missä aurinko ei paista" ja missä asiat eivät vain kerta kaikkiaan toimi niin kuin gurujen mietelauseissa.

Nämä ajatukset sen sijaan toimivat! On myös terapeuttista saada nauraa oman elämänsä ikäville kokemuksille. Mustan huumorin idea on juuri siinä. Rankkoja kokemuksia kestää paremmin, kun niille voi nauraa. Musta huumorihan kukoistaa esimerkiksi psykiatrisissa sairaaloissa. Sen voimalla sielläkin voi päästä hetken verran eteenpäin.

Kirjan joka aukeamalla on valokuva ja toisella sivulla lyhyt ajatus. On vaikeaa valita, mitä ajatuksia lainaisin, etten tulisi lainanneeksi liikaa. Tässä kuitenkin muutama ote:

"Jokainen päivä on uusi mahdollisuus pilata kaikki."

"Uskalla tavoitella mahdottomia. Kun väistämättä epäonnistut, tiedät ainakin mistä se johtuu."

"Kun lakkaat etsimästä elämääsi vääriä asioita, ne löytävät sinut."

"Älä pelkää virheitä. Ne tekevät sinusta hyvän varoittavan esimerkin toisille."

"Tuetaan toinen toisiamme. Yhdessä voimme tehdä vaikeista asioista mahdottomia."

Harmillisen paljon hauskoja älynväläyksiä jouduin siis jättämään pois. Mutta jos nämä kolahtivat, tiedät ainakin, mikä kirja sinun kannattaa seuraavaksi etsiä käsiisi!

Uteliaaksi jäin siitä, ettei tällä kirjalla näköjään ole kirjoittajaa - eikä edes toimittajaa. Mutta ehkä nämä ajatukset on koottu eri lähteistä - ja joku anonyymi henkilö sen on kai tehnyt...

Kirjan takakannessa on lainaus Helsingin Sanomista: "Jaxuhali on suomen ärsyttävin sana." Kirjan koomisuus alkaakin jo nimestä - ja kansikuvasta, jossa uppoamaisillaan olevan ihmisen käsi pitelee tähtisadetikkua!

Gummerus Kustannus Oy 2018
Kuvat: Unsplash
Ulkoasun suunnittelu: Laura Noponen

4 kommenttia:

 1. Minä taidan olla sen verran stressaantunut, että nämä eivät naurata. Kun työkseen yrittää estää negatiivista toimintaa ja negatiivista ajattelua, niin tarvitsee sitä positiivista ajattelua tukemaan itseä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän kyllä hyvin, etteivät nämä naurata sinua. Sinun kannattaakin hakea piristystä, irrotusta ja voimaa jostain muusta, kun työsi on mikä on. Enkä minäkään toki pelkkiä synkistelyjä lue, mutta nämä nyt vain naurattivat.

   Poista
 2. Osui ja upposi! Mitä tiukempi paikka, sitä rankempi huumori on toiminut hyvin elämässä. Kiitos; varasin:) P.S. Jaxuhali on sanahirviö...

  Ja Mai, kantasi ymmärrän hyvin, voimia työssäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että osui ja upposi! Rankka huumori toimii kummasti. Jaxuhali on tosiaan yksi monista nykyhetken sanahirviöistä! :)

   Poista