torstai 17. marraskuuta 2016

Farida Khalaf & Andrea C. Hoffman: Olin Isisin vanki - Nuoren jesiditytön kauhujen kuukaudet

Vuonna 2014 Farida Khalaf oli 17-vuotias huoleton koulutyttö, joka asui perheineen Irakissa pienessä Kochon jesidikylässä, jota hän muistelee maanpäällisenä paratiisina. Hän oli kuin kuka tahansa teinityttö, joka luki ystäviensä kanssa muotilehtiä, auttoi erästä ystäväänsä matematiikan läksyissä ja äitiä kotitöissä, teki aprikoosihilloa, ajeli vuoristossa veljensä kanssa ja nautti elämästä.

Vähitellen kuitenkin taivaanrantaan alkoi kerääntyä mustia pilviä, kun tv-uutiset alkoivat kertoa, että  milloin missäkin päin Irakia Isisin terroristit olivat valloittaneet kaupunkeja. Aluksi Kochon kylän asukkaat eivät aavistaneet, että vaara uhkaisi heitä mitenkään - mitä Isis olisi tehnyt heidän alueensa syrjäisillä kylillä. Mutta sitten taistelut siirtyivät aina vain lähemmäksi. Farida perheineen kävi huolestuneita keskusteluja poliittisesta tilanteesta ja seurasi tiiviisti uutisia.

Sitten tapahtui se kaikkein pahin, mitä Farida ei ikinä olisi uskonut tapahtuvan muualla kuin televisiossa, jossain kaukana, jollekin muulle, mutta ei hänelle. Isis hyökkäsi heidän kyläänsä, tappoi miehet ja vei naiset ja lapset vangeikseen.

Farida joutui eroon perheenjäsenistään, mutta onneksi läpi kaikkien vaiheiden hän sai pysyä erään ystävänsä kanssa. Heidät vietiin muiden tyttöjen kanssa Syyriaan orjamarkkinoille, josta matka jatkui eteenpäin. Orjuus ei tietenkään ollut mitä tahansa orjuutta, vaan he joutuivat Isis-taistelijoiden seksiorjiksi. Heitä pahoinpideltiin ja raiskattiin toistuvasti kuukausien ajan. He joutuivat käymään uskomattomien kärsimysten läpi.

Mutta lopulta he onnistuivat pakenemaan ja pääsivät vapauteen. Kun pakomatkasta kerrotaan, lukija pidättää hengitystään pelätessään, että heidät saadaan kuitenkin kiinni. Siitä huolimatta, että jo kirjan takakannesta selviää, että Farida pääsee vapauteen. Mutta millaisten vaiheiden kautta se tapahtuu ja onnistuuko hän vielä löytämään perheenjäseniään - se selviää, kun lukee tämän kirjan loppuun asti.

Jesidiyhteisössä raiskatuksi joutunut nainen on leimattu loppuiäkseen, vaikka raiskaus ei olekaan hänen oma syynsä. Mutta Farida ei halunnut jäädä kantamaan syyllisyyttä ja halusi kertoa tarinansa maailmalle, että ihmiset tietäisivät, mitä raakalaisia Isis-terroristit todella ovat.

Farida Khalaf on nyt 19-vuotias ja asuu pakolaisena Saksassa, jossa hän jatkaa keskeytynyttä koulunkäyntiään. Toivon, että jonain päivänä hänen onnistuu toipua traumaattisista kokemuksistaan edes jossain määrin...

"Aavistin tosin, mikä meitä odotti, mutta en halunnut lausua sitä ääneen. Televisiosta olin kuullut, että Isis-joukot sieppasivat Sinjarin alueelta tyttöjä vaimoiksi taistelijoilleen. Sekö oli nyt kohtalomme? Ajatus oli niin järkyttävä, etten pystynyt edes viemään sitä loppuun asti. Ei, niin ei saisi käydä. Se oli täysin mahdotonta. Sellaista tapahtui vain televisiossa, ei oikeassa elämässä. Evin ja minä emme mitenkään olleet voineet joutua sellaiseen tilanteeseen..."


Minerva Kustannus Oy 2016
224 sivua

10 kommenttia:

  1. Kuinkahan monen naisen ja lapsen kohtalo tuo tuollainen raakalaisten kynsiin joutuminen onkaan maailmassa. Hyvä että edes jotkut pääsevät pakenemaan moista kauhua. Hyvä että näistä puhutaan, kun kaikki eivät ole tietoisia todellisuudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, sitä itsekin ajattelin, että näitä karmeita kohtaloita on maailmassa aivan kamalasti. Pelkäsin vähän, että pystynkö lukemaan kirjaa loppuun, mutta kyllä sen kesti, vaikka aika rankkaahan se oli...

      Poista
  2. Älä pidä kirjoja noin! Luulis kirjaharrastajan tietävän... :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli noin vain kuvauksen ajan, jos yhtään helpottaa tietää.

      Poista
  3. Mielenkiintoinen kirja. Luin juuri "Minä olen Malala" nimisen kirjan, mikä kertoo talibanisaation keskellä eläneestä ja tyttöjen koulutuksen puolesta puhuvasta nuoresta naisesta. On erittäin surullista tiedostaa, kuinka paljon naiset joutuvat kärsimään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kirja Malalasta olisi myös mielenkiintoinen lukea joskus.

      Poista
  4. Voi, tämä kirja olisi varmasti vaikuttava vaikka omalla tavallaan kauheaakin luettavaa. Mutta laitanpa lukulistalle, kiitos vinkistä! <3

    Löysin vasta nyt blogiisi, mutta jäin saman tien lukijaksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa lukijaksi Krista, minäkin kirjauduin heti sinun blogiisi. On aina kiva saada uusia kirjavinkkejä eri blogeista.

      Poista
  5. Hyvä, että näistä asioista kirjoitetaan (ja suomennetaan!), vaikka on varmasti kokijalleen raskasta. Mutta näistä asioista ei pidä vaieta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, se on totta, että näistä asioista pitää puhua. Mutta kyllä tuolle tytölle olikin raskasta tämän kirjan tekeminen, kun ne asiat piti käydä uudestaan läpi... Kuitenkin hyvä, että hän avautui tästä.

      Poista